Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 4.000 de tineri români pleacă anual să învețe în străinătate. Câți se mai întorc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încântați de ofertele școlare din străinătate, peste 4.000 de tineri părăsesc anual România, pe durata facultății. Mulți se îndreaptă spre Marea Britanie, Olanda sau Franța și, din păcate, puțini dintre ei se și întorc.

Încep cariere strălucitoare în domeniile pe care le-au studiat și revin din când în când doar în vacanțe sau la târgurile de profil ca să-i convingă și pe alții cât de bine e în străinătate. Numai anul acesta peste 120 de universități din 13 țări s-au întrecut în oferte!

Fie că vorbim de licență, masterat sau doctorat, tinerii români au de unde alege. Peste 120 de instituții de învățământ din străinătate le propun anul acesta, în total, 7.000 de programe de studiu. Competiția e mare, dacă ne gândim că doar Marea Britanie a scos la înaintare, la un târg de profil din Capitală, peste 40 de variante de Universități, dublu față de oferta țării noastre.

Andrew Marriot, Universitatea Essex: "Suntem o universitate cu mai multe discipline. Avem de la cursuri de informatică, la antreprenoriat şi psihologie. Pentru studenţii români, acestea par să fie cele mai populare. Facultatea durează, în aceste cazuri, trei ani, iar în acest timp studenţii pot lucra sau pot studia chiar şi în alte ţări, dacă vor.”

Un an de studii costă acolo în jur de 9.000 de lire, iar studenții își pot acoperi costurile cu un împrumut, pe care îl restituie după absolvire.

Citește și
Elevi
Numărul tinerilor care pleacă în străinătate la studii, în creștere. Principala destinație

Tânăr: "Ce caut în momentul de față e să mă duc pe o facultate care are că profil business. Într-adevăr, sunt niște costuri mult mai mari decât ar fi în țară, dar trebuie să ne gândim că pentru că o calitate mai bună a studiilor acolo și costurile sunt mai mari."

Tânără: "Pe mine mă interesează să studiez medicina și am aflat că acolo au un program destul de bun, laboratoarele sunt foarte bune și costurile sunt destul de ok, acomodarea nu costă atât de mult, adică sunt prețurile standard..."

În Italia, tinerii au șansă să studieze la o facultate cu istorie din Padova.

Chiara Cambareri, Universitatea Padova: "Suntem o universitate veche, una din cele mai vechi şi prestigioase din Europa, oferim o paletă largă de programe, atât în italiană cât şi în engleză. Avem peste 180 de programe, iar 27 dintre ele - licenţă şi masterat - sunt predate în limba engleză."

Andreea a absolvit anul acesta Facultatea de Științe Aplicate din Utrecht, Olanda, și s-a întors în România să recruteze alți tineri.

Andreea Țugulan, Facultatea de Ștințe Aplicate Utrecht: ”Este foarte diferit față de România, este mult mai practic, lucrăm întotdeauna în echipe, lucrăm în medii internaționale, ceea ce m-a ajutat foarte mult să învăț despre alte culturi, să învăț mai bine limba engleză."

Cu aceeași încântare, tinerii se orientează din ce în ce mai mult spre țări din Vestul Europei.

Anual, în jur de 4000 de studenți români pleacă din țară ca să studieze peste hotare. Principalele destinații de studiu sunt Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia și Spania. În plus, în 2018, arată datele UNESCO, studiau în străinătate în peste 38.000 de studenți români. Asta înseamnă o creștere anuală de 5 % a migrației.

Aceleași universități își vor prezența programa și săptămâna viitoare, la Cluj, în cadrul târgului RIUF.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult