Mulți livratori de mâncare din România își plătesc curierii la negru. Bugetul de stat, furat la ”notă” cu 40 milioane de lei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inspectorii ANAF susțin că multe dintre aceste companii își plătesc angajații la negru, după ce au descoperit că pentru aproape 5 milioane de ore de muncă nu s-au achitat taxe și contribuții.
În total, spun economiștii, statul ar fi trebuit să încaseze în jur de 40 de milioane de lei. Potrivit Eurostat, România este la coada clasamentului și când vine vorba de colectarea taxelor.
Pe bicicletă, trotinetă, scuter sau în mașina, nu există oraș în care să nu vedem curieri care livrează mâncare. Mulți dintre ei, spun inspectorii Antifraudă, sunt plătiți la negru și nu au contracte de muncă încheiate.
Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, inspectorii ANAF susțin că, în urma controalelor, au descoperit 200 de firme care, în perioada 2019-2022, nu au declarat aproximativ 4,8 milioane de ore de muncă prestate de curieri, pentru care nu au fost achitate impozite și contribuțiile aferente.
De regulă, astfel de salariați ar trebui plătiți la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.000 de lei brut. Potrivit legii, din această sumă statul oprește contribuții în valoare de 1.100 de lei.
Cum fraudează legea companiile de livrăriValentina Saygo, analist fiscal: ”Dacă ar fi să vorbim despre munca la negru și munca netaxată asta ar înseamna undeva la 40 de milioane de lei- contribuții salariale neplătite, de la 200 de firme - evident că este mult. Este dureros. Dacă gândim în ansamblu tot ce înseamnă evaziune se transformă într-o concurență neloială și dacă ne raportăm că în România avem un milion de firme este o dovadă concretă a muncii la negru și a concurenței neloiale”.
De cele mai multe ori, platformele de livrare nu angajează direct curierii, ci încheie contracte de colaborare cu societăți care pun la dispoziție forță de muncă. Mulți dintre acești angajatori, spun inspectorii ANAF, nu au înregistrat toate contractele de muncă încheiate și înregistrează cheltuieli fictive, astfel încât să dispună de numerar și să îi plătească la negru pe curieri.
Autoritățile au descoperit bonuri false de combustibil, care erau falsificate la imprimantă ori pur și simplu cerute în benzinării, acolo unde mulți clienți le lasă după ce alimentează.
În alte cazuri, angajatorii înregistrau diferite cheltuieli, de exemplu contracte de curățenie, astfel încât să scoată bani cash din firme.
Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, reprezentanții uneia dintre platformele de livrare susțin că respectă toate reglementările naționale. Curierii care livrează prin intermediul platformei sunt angajați ai companiilor de logistică, parteneri terți care trebuie să respecte reglementările fiscale din România.
Potrivit legii, firmele riscă amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare muncitor plătit la negru, iar amenzile cresc pentru companiile din construcții.
Sunt peste 12 milioane de curieri în EuropaProblema angajaţilor care lucrează pe cont propriu pentru diverse aplicaţii care livrează mâncare este dezbătută și la nivel european.
Comisia Europeană a pus în dezbatere publică un set de norme care reglementează statutul acestor angajați: să aibă un salariu minim garantat, concedii medicale plătite, zile de vacanță și posibil șomaj.
Nicolas Schmit, Comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: ”În aceste momente discutăm directiva europeană pentru platforme și condițiile de muncă pentru lucrătorii acestor platforme. Încă discutăm în Consiliu. Protecția oferită acestor angajați este mai bună în România decât în alte state”.
La nivel european, datele arată că sunt peste 12 milioane de persoane care lucrează pentru diferite platforme digitale. Realizează diferite site-uri, fac transport sau livrează mâncare. Pentru trei milioane dintre acești muncitori, veniturile câștigate așa sunt principalele surse de venit.
Sursa: Pro TV
Etichete: companii , prejudiciu , livrator , munca la negru
Dată publicare: 07-04-2023 19:56