Mulți credincioși și-au amenajat în locuințe altare simbolice: „Simt un regret”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În timp ce în jur pare că e loc numai de moarte, oamenii încearcă să se pregătească sufletește de Învierea Domnului. Anul acesta, Sfântul Părinte îi îndeamnă pe toți însă, să rămână acasă, pentru că nu vor avea acces la slujbe.
Toți credincioșii își vor face rugăciunile acasă. Nicio biserică nu va oficia slujbe cu enoriași, însă toate ceremoniile vor fi transmise video.
Joi ar fi trebuit să aibă loc și un ritual, spălarea picioarelor, însă nu va mai fi făcut din cauza pandemiei. Tot joi, preoții ar fi trebuit să slujească și pentru tot restul anului cu care să miruiască enoriașii, însă nici acest lucru nu va mai fi făcut decât după pandemie.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt Biserica Catolică: „Se pune accentul acum, așa cum spunea și Sfântul Părinte, Papa, să celebrăm cu simplitate și cu creativitate. Putem dărui credincioșilor Lumina Învierii lui Hristos din morți în forma ei spirituală, adică să-l lăsăm pe Dumnezeu să între în casele și în familiile noastre și să fie El Lumina. Noi să primimim Lumina, nu să o luăm.”
Unii dintre credincioși și-au amenajat chiar în locuințe câte un altar simbolic.
Credincioasă: „Abia acum, în seara asta, începe ce e mai culminant și emoționant, fapt pentru care simt așa, un regret, o distanță enormă, că nu ne putem apropia de persoanele consacrate."
Dincolo de latura spirituală, oamenii se pregătesc așa cum pot de sărbătoare.
Bărbat: „În familie, numai așa cu soția, copiii, cam atât. Încercăm cât mai ca de obicei și cu miel, și cu drob, cu tot ce trebuie."
Bărbat: „Din păcate, nu mergem la biserică, nu mergem la udat. Fiecare în casa lui și ne auzim la telefon sau pe rețelele de socializare."
Daniel Iacobuț, preot: „Eu i-aș invita să privească această perioadă ca o întoarcere la rădăcinile creștinismului. Când Iisus a celebrat ultima cină cu apostolii săi, a celebrat-o într-o casă."
Și la Vatican, slujbele vor fi ținute doar online, fără enoriași. Imaginea de anul trecut, când Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți, în Joia mare, va rămâne, deocamdată, doar o amintire. Suveranul Pontif le-a recomandat credincioșilor să profite de timpul liber și să se roage mai mult, din sânul familiei.