Motivul pentru care șomerii au făcut cozi la Bursa locurilor de muncă. Patronii sunt revoltați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta pentru că toţi şomerii şi asistaţii social sunt obligaţi de lege să arate că îşi cauta loc de muncă, iar cei care nu vor să lucreze colecţionează doar semnăturile de prezenţă, ca să ia bani pentru statul acasă.
Însă nu peste tot a fost aşa: mulţi au fost angajaţi pe loc, pentru că firmele au o nevoie uriaşă de oameni pricepuţi, dar şi de tineri pe care să-i formeze.
Simion Avram, şomer: "Să îmi pună o viză pentru două luni, cât mai am să ies la pensie...”
Sute de oameni au venit la Ploieşti, la Bursa locurilor de muncă. Speriaţi de aglomeraţie, unii nici nu au mai intrat.
Costantina Ivanoiu, şomeră: ”Nu rămânem, că e aglomeraţie mare şi vă miraţi ce o fi înăuntru…”
Cei mai mulţi recunosc că au venit doar ca să demonstreze că "îşi cauta activ de muncă" - aşa cum îi obligă legea. Cum au înţeles oamenii această regulă: iau două stampile de la firme şi încasează liniştiţi ajutoarele de la stat.
Gheorghe Dinu, şomer: ”Ne-a trimis să ne căutăm doi antreprenori, apoi mergem la dânşii cu ștampilele.”
Firmele chiar s-au pregătit cu oferte serioase.
Doroteea Tănase, Manager resurse umane: ”Avem şi alte beneficii legate de forare profesională, cursuri, asigurări de sănătate, tichete, deplasări la locul de muncă, decont.”
La Târgu Jiu, patronii au fost chiar revoltaţi.
Gabriel Roșianu, reprezentant angajator: "Tot ce se întâmplă aici e un eşec total, atâta timp cât noi stăm aici şi ei se duc să îşi pun viza că nu corespund.”
Colecţionarii de stampile au fost atât de mulţi, că a intervenit chiar directorul Agenţiei de muncă.
Dacă refuză de două ori locuri de muncă, oamenii pierd şomajul sau ajutorul social, dacă îi verifică autorităţile. Grăbiţi, şomerii au făcut coadă la ieşire, spre uimirea celor veniţi cu oferte de muncă.
Iulia Vână, angajator: ”Măcar să ne întrebe care e oferta noastră...”
Vânătoarea de stampile s-a generalizat şi la Vaslui, unde şomajul este printre cele mai ridicate din ţară.
Nu peste tot a fost însă la fel. În Baia Mare, de exemplu, 28 de oameni au fost angajaţi pe loc, din cei 280 care au depus CV-uri. Cele mai mari probleme le întâmpină tinerii: Alexandra a studiat în Danemarca Vânzări internaţionale şi marketing, însă de 3 luni e în şomaj.
"Până acum am încercat mai multe posturi, dar cu toată experienţa pe care o am, aşteptările lor sunt altele, îşi doresc să le ştii pe toate din prima", spune ea.
Cu un CV bine făcut, a găsit repede un patron interesat de abilităţile ei.
În Capitală au fost 7 joburi oferite la un candidat care a trecut pragul târgului. Fost director tehnic, specialist în calitate şi manager, un bărbat a depus patru CV-uri până acum şi nu are nicio grijă că va rămâne şomer.
Florin Dumitru Drule: "Mi s-a cerut să reduc personalul la jumătate şi am zis aşa ceva, decât să reduc personalul la jumătate mai bine plec eu şi angajaţi pe cineva cu pregătire medie. Atâta timp cât eşti sigur pe tine şi poţi să abordezi orice fel de problemă...”
Firmele sunt îngrijorate de criza de oameni calificaţi din toată ţara.
Raluca Neagu, reprezentant firmă: "Vorbind cu oamenii faţă în faţă le inspiri încredere şi atunci încearcă şi vin în cadrul companiei.”
România are cel mai mic şomaj din istoria recentă, dar, în acelaşi timp, cele mai multe locuri de muncă vacante. Ne lipsesc câteva sute de mii de specialişti, mai ales meseriaşi cu studii profesionale şi ingineri.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: angajatori , locuri de munca , ajutor social , someri , bursa locurilor de munca
Dată publicare: 12-04-2019 18:35