Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeile din România, mai prost plătite decât bărbații

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Europa secolului nostru, femeile sunt mai prost plătite decât bărbaţii, muncesc mai mult în gospodărie şi au acces limitat la funcţii de conducere, potrivit Comisiei Europene.

Ca să reducă decalajul de venituri dintre sexe, responsabilii vor să introducă, până la sfârşitul anului, măsuri obligatorii privind transparenta salarială şi au lansat o consultare publică, în acest sens.

Dintre ţările uniunii, România se afla pe locul 25, unul codaş, în ceea ce priveşte egalitatea de gen. După noi, mai sunt doar: Slovacia, Ungaria, şi Grecia.

La 40 de ani, Stela conduce o firmă de marketing şi creşte 4 copii. Nu i-a fost uşor şi a fost nevoită, uneori, să spună stop carieriei. Acum, de pildă, i se întâmplă să-şi ia mezinul la birou.

Stela Tighinean, director firmă de marketing: ''La un moment dat mi-am dat seama că acord foarte mult timp serviciului şi copilului mai puţin. Am ajuns într-un punct în care am simţit că e un dezechilibru."

Citește și
Receptioner OLX
Recepționerii, între cei mai căutați angajați pe piața muncii. Ce salarii plătesc hotelierii

Stela este totuşi un caz fericit, pentru că a reuşit să promoveze. Însă multe femei nu au şansa ei.

Câştigă, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, cu 4% mai puţin decât bărbaţii, dacă analizăm plată pe oră. Decalajul pare mic, însă acest indicator nu ia în calcul rata de ocupare a româncelor.

La noi, doar 61 % dintre femeile de vârsta activă lucrează, în vreme ce la bărbaţi procentul se ridică la 79%.

Realitatea este că în România femeile câştigă, în medie, trei sferturi din cât câştigă bărbaţii, ceea ce se reflectă şi în nivelul pensiilor, mai spune raportul.

Decalajele între sexe sunt mai mici la începutul carierei şi cresc odată cu vârsta şi nivelul de educaţie.

Este o dovadă că femeile ratează, pe parcursul vieţii, diverse oportunităţi profesionale.

Claudia Indreica, specialist resurse umane: ''Perioada vârstei când femeile ar putea evolua profesional destul de mult se suprapune cu viaţa de familie, când devii activă ca mamă. Şi atunci femeile rămân, din punctul ăsta de vedere, un pic în aşteptare. Pe când bărbaţii nu au acest lucru. Şi atunci de aceea există la un moment dat o diferenţă."

Deşi la noi mai multe femei au studii superioare comparativ cu bărbaţii, funcţiile de conducere sunt ocupate cu preponderență de aceştia din urmă. Iar la acest capitol stăm cel mai rău din întreaga Uniunea Europeană.

Potrivit datelor colectate de Institutul European pentru Egalitate de Gen, în România 75% dintre femei şi doar 41% dintre bărbaţi gătesc sau muncesc în casa zilnic, măcar o oră.

Alexandra Columban, Centrul de Acţiune pentru Egalitatea şi Drepturile Omului: ''Principala modalitate prin care femeile din România îşi petrec timpul liber este ocupându-se de treburi casnice, în timp ce bărbaţii îşi petrec timpul liber privind la televizor."

Decalajul e şi mai mare când vorbim de cupluri cu copii: 79 % femei şi 42 % bărbaţi.

Autorităţile europene încearcă să reducă decalajele de venituri dintre sexe prin programe flexibile de lucru şi prin încurajarea bărbaţilor să preia o parte din treburile gospodăreşti.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult