Mâncarea care devine tot mai populară în România. Mulți o gătesc și acasă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Interesul clienților români pentru mâncarea asiatică e trădat de piața diversă a restaurantelor, dar și de efortul de a prepara rețete simple acasă, urmând tutoriale online.
Trimis la cumpărături, un domn face stoc de orez pentru sushi. Deloc surprinzător, va fi folosit pentru... sushi, dovadă că preparatele simple ale popoarelor asiatice au fani în toate culturile lumii. Inclusiv la noi, gospodinele au început să gătească acasă „furnici în copac”, vită în sos de stridii și „pachețele de primăvară”.
Aproape că nu mai există magazin de cartier unde să nu găsești un sos de soia și un plic de noodles... în supermarketuri e deja festival de ingrediente pentru preparate asiatice, iar unele hipermarketuri au construit insule în care maeștri autodidacți prepară pe loc sushi și nigiri, din legume aflate două rafturi mai încolo și somon proaspăt, primit zilnic.
Bucătar: „120 de grame de orez, jumătate de nori, 10 grame de maioneză, 30 de grame de ton, somon și surimi. Acestea sunt icre de pește zburător”
Reporter: De asta le-ați pus capac?
Bucătar: „Să nu zboare, da...” .
Între timp, Capitala are deja peste 100 de restaurante asiatice. Trei sferturi dintre ele s-au reunit într-un festival gastronomic, ca la mama acasă... mama fiind, în acest caz, în Bangkok!
Un singur aspect au schimbat bucătarii asiatici- nivelul de iuțeală, la supe, găluște și colțunași.