Locurile de unde se poate cumpăra carne de vânat la prețuri accesibile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acum însă, carnea proaspătă este comercializată și de asociațiile de vânătoare, iar amatorii o pot cumpăra și pregăti, după bunul plac. Prețurile pornesc de la doi-trei euro pe kilogram și cresc în funcție de calitatea vânatului.
La o fermă din localitatea Lăpușel, județul Maramureș, se pregătesc cârnați din mistreț și salam de cerb cu slănină de mangaliță. Carnea de vânat are parte de o atenție specială: după ce își ia aromele timp de o săptămână dintr-un amestec de ienupăr, ienibahar, usturoi, sare și piper stă la zvântat 24 ore, apoi este zvantată la fum rece. Cererile sunt în continuă creștere:
Iustin Tira, reprezentant fermă:"Carnea de mistreț necesită condiții mai speciale de preparare deoarece are nevoie de o perioadă de o săptămână de fezandare."
Cei care nu-și permit să ia delicatese din vânat din magazinele de specialitate sau de la fermele tradiționale, pot să cumpere carnea de la Direcțiile Silvice din țară sau asociațiile de vânătoare, la prețuri mai accesibile. În funcție de cerere, acestea valorifică vânatul rămas după partidele de vânătoare organizate legal. Înainte de comercializare, carnea este verificată sanitar-veterinar.
Marian Moldovan, responsabil activități vânătoare Direcția Silvică Cluj: "8 lei pe kilogram pentru mistreți, 10 lei pe kilogram pentru cerbi, și 12 lei pe kilogram pentru căpriori cu mențiunea că vânatul se vinde eviscerat în blană."
Și în Bistrița-Năsăud cererea la carnea de vânat este mare.
Marius Turcu, inginer Romsilva Bistrița-Năsăud:"Direcția Silvică Bistrița a vândut 1029 kg de carne de vânat, preponderent mistre la caprior este 3,4 euro pe kilogram, la mistreț 1,7."
Specialiștii spun că vânatul are o valoare nutrițională de excepție, fiind o sursă de fosfor, potasiu și fier. În plus, este săracă în colesterol și nu conține hormoni și potențatori de creștere ca în cazul unor animalele crescute în ferme.