Legumele românești s-au ieftinit în prag de Crăciun, datorită temperaturilor mari
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vremea bună i-a ajutat pe fermieri, care se laudă cu două recolte și vorbesc despre prețuri mai mici pentru că nu au fost nevoiți să încălzească serele.
Fermier: "Aproape 20 de grade, în luna decembrie, e mare avantaj."
Vremea primăvăratică l-a ajutat pe un fermier din Bihor să cultive pentru a doua oară salată verde în acest sezon. Prima recoltă a fost deja vândută unui hypermarket.
Aurel Chifor, fermier: "Hypermarketurile au avut avantajul că au avut marfă românească mult mai devreme decât se așteptau și faptul că putem înființa două culturi. Prețurile au scăzut un pic, totuși, cu un 20 de bani pe bucată, pentru că, oricum, și pentru noi a fost un avantaj, n-am cheltuit cu încălzirea." Într-o altă zonă din județ, aceeași poveste. Un gospodar se laudă cu verdețuri numai bune de pus pe masa de Crăciun.
Reporter: Când trebuia să recoltați? Feri Condor, fermier: ”Asta, normal, în ianuarie-februarie, cu încălzire, dar acuma, uiați, e gata să plece la piață.” Reporter: Cheltuielile mult mai mici, înțeleg. Fermier: ”Absolut. De aia putem să o valorificăm la un preț mult mai mic, spre bucuria consumatorilor."
Client: "Noi ne bucurăm că acuma, în timpul asta, găsim, încă proaspete, din grădină. Sunt cele mai bune, a noastre, cred, că astea sunt românești. Și prețurile sunt acceptabile."
La piață, multe dintre legume sunt tot din producție autohtonă. Salata verde costă cel mult 2 lei 50, iar o legătură de ceapă sau de ridichi - 2 lei.
Fermierii spun că dacă ar primi subvenții de la stat pentru mai toate legumele, pe tarabe am găși mai multe produse românești, chiar și în această perioadă a anului.