La ce ne ajută noile etichete NutriScore, apărute pe unele alimente în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
În 3 mari rețele de supermarketuri veți întâlni sistemul Nutriscore - ușor de citit - care va informează atât prin culori, cât și printr-un cod de litere - care sunt produsele dietetice, și care sunt adevărate bombe calorice. Sunt voci care cotesta însă sistemul și cred că are trebui îmbunătățit.
Etichetele NutriScore sunt folosite deja în trei lanțuri de mari magazine de la noi, pentru produsele locale - marca proprie. Vor apărea în curând și pe alte alimente. Sistemul se bazează pe o scală de litere și culori.
Produsele considerate dietetice sunt marcate cu "A" pe fond verde închis, iar la capătul opus, semnalizate cu litera "E" și roșu închis, se află alimentele cu conținut mare de sare, zahăr sau grăsimi.
Sistemul NutriScore a fost introdus de Agenția Națională de Sănătate Publică din Franța, care recomandă consumul a cât mai multe produse din categoria verde și evitarea celor semnalizate cu portocaliu sau roșu.
Nicoleta Tupiță, nutriționist: "Este o schemă simplă și ne dorim să fim cât mai transparenți cu consumatorii și să aplicăm sisteme care sunt independente de noi, dezvoltate de anumite enitiăți independente din industria alimentară."
Ideea a născut însă controverse, pentru că există alimente sănătoase și naturale, cum ar fi mierea și untul, care nu trebuie excluse din dietă.
Dr. Ciprian Constantin, medic primar, Spitalul Militar Central: "Nici măcar când e etichetat cu roșu un produs, uleiul în sine, untul, nici măcar atunci nu e roșu cu totul, tu ai nevoie de aceste lipide, un adolescent în dezvoltare are nevoie de aceste lipide săturate, e chiar bine să consumi lipide săturate."
Tocmai din acest motiv, Italia și-a creat propriul sistem de etichetare: Nutriform Battery. De pe o astfel de eticheta consumatorul află cantitățile și procentele de sare, grăsime, acizi saturați și zahăr, dar și numărul de calorii al fiecărui produs.
Dr. Șerban Damian, nutriționist: "Vine cu o noutate, arată și sub forma unei baterii care e încărcată mai mult sau mai puțin și în felul ăsta poți să ai o imagine vizuală, dar îți dă alt gen de informații, deci e eticheta clasică reinterpretată și completată cu elemente vizuale."
Deocamdată etichetarea este facultativă. 40 de mari producători și comercianți au cerit însă Uniunii Europene să impună tuturor eticheta NutriScore.
Aceasta nu va înlocui obligația de a înscrie pe produs ingredientele și declarația nutrițională, ci ar putea fi adăugată.