Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul vrea să modifice Pilonul 2 de pensii. Ce se va întâmpla cu banii a peste șapte milioane de români

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisioane mai mici și bani mutați în contul moștenitorilor, în caz de deces - iată măsurile pe care autoritățile le pregătesc pentru Pilonul 2 de pensii, cel la care au contribuții peste șapte milioane de români.  

Printr-un proiect de ordonanță, comisionul pe care românii îl plătesc direct din contribuție ar urma să dispară, iar administratorii fondurilor vor fi verificați de un comitet special atunci când investesc banii participanților.

Măsurile vin după ce, în prima jumătate a anului, inflația și războiul au afectat profiturile făcute de administratorii acestor bani.

Contribuția la Pilonul 2 este acum de 3,75% din salariul brut, dar banii strânși în conturile românilor ar putea fi mai mulți, dacă va fi aprobat un proiect pregătit de Ministerul Muncii.

Ordonanța aflată pe masa Guvernului pregătește eliminarea comisionului aplicat direct pe contribuția la Pilonul 2 de pensii.

Citește și
pilon II pensie
Pensiile private din pilonul II ar putea să se mărească în viitor. Contribuția crește cu un procent

Este vorba despre un comision de 0,5%, adică 50 de bani la 100 de lei virați, de exemplu.

Fondurile de pensii spun că modificările aduc mai multă birocrație

În plus, Executivul vrea înființarea unui comitet care să verifice investițiile făcute de administratorii fondurilor. Măsurile vin după ce, în prima jumătate de an, profiturile au fost afectate de război și de inflație.

Reprezentanții fondurilor de pensii, care administrează banii virați de peste 7 milioane de români, spun că schimbările cuprinse în 35 de pagini aduc mai multă birocrație.

Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România: ”Sunt din păcate foarte puține lucruri venite în sprijinul participanților - respectiv digitalizarea operațiunilor. Un aspect pozitiv față de prevederile existente, moștenitorii participanților la Pilonul 2 care, din păcate decedează, vor putea încasa banii cuveniți din urma moștenirii în contul personal, deci sub formă de cash, nu în contul de Pilon 2, cum era prevăzut până acum”.

Proiectul de ordonanță prevede să fie păstrat doar comisionul anual de administrare, care variază în funcție de performanțele investițiilor făcute de administratori.

Peste 92 de miliarde de lei se află acum în Pilonul 2

În calcule intră inflația, iar un comision minim ar fi acum de 0,24% pe an. Potrivit reprezentanților fondurilor din Pilonul 2, modificările propuse prin OUG, alături de legislația curentă, duc la o diminuare cu 47% a veniturilor în 2022, față de 2021.

Inflația rămâne însă cel mai mare dușman al profitului adus de banii acumulați în conturile de Pilon 2, spun specialiștii.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”Este posibil ca, în următorii ani, randamentele să fie sub inflație. Asta face inflația - reduce valoarea economiilor”.

La jumătatea anului, în Pilonul 2 de pensii erau 87,4 miliarde de lei, mai puțini decât la finele lui 2021. Recent, însă, pierderile au început să fie recuperate, iar acum suma totală trece de 92 de miliarde de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult