Fructele și legumele românești din piețe vor fi verificate de pesticide. Analizele din 2023 arată creșteri ale valorilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
În 2023 au fost prelevate din magazine, piețe și depozite, peste 1.300 de probe de la legume, iar în 40% dintre ele au fost găsite reziduuri de pesticide.
Autoritatea Fitosanitară este instituția care verifică fructele și legumele românești care ajung la vânzare. Controalele se fac aleatoriu, după un calendar aprobat la începutul anului de Ministerul Agriculturii. Inspectorii au anunțat că până în luna august vor demara verificări suplimentare, pe lângă cele programate deja, mai ales la cele mai consumate legume și fructe.
În cazul roșiilor, de exemplu, numărul probelor prelevate va crește cu 60% față de verificările planificate deja la începutul anului. Vor fi creșteri de probe prelevate și la castraveți și ardei, de 15%, dar și la fructe, de 10%.
Este o măsură preventivă, spun inspectorii fitosanitari, menită să-i protejeze pe consumatori, pentru că pesticidele depistate în fructe și legume ajung în organismul nostru. Și nu există modalități prin care să poată fi îndepărtate înainte de consum.
”Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare: Pur și simplu, regulile generale de igienă pe care le știm. Spălăm bine fructele și legumele și le consumăm. Reporter: Are sens să curățăm coaja și să nu o consumăm? Romeo Șoldea: Nu, nu putem spune că dacă vom curăța un măr de exemplu, nivelul de reziduuri de pesticide este mai mare sau mai mic. Reporter: Atunci ingerăm acele pesticide oricum ar fi, nu? Romeo Șoldea: Dacă ele există, da”.
Producătorii români cer controale și în vămi, la produsele importateProbele depistate cu urme de pesticide au crescut de la aproape 28% în 2022, la 40%, anul trecut, numai în laboratorul fitosanitar din București unde sunt analizate probele aduse de la agricultorii din sudul țării. Cele mai multe, însă, nu depășeau limitele legale admise.
Creșterea poate fi explicată și pentru că numărul probelor prelevate a fost mărit, spun reprezentanții Autorității Fitosanitare. Acum, de exemplu, în loc 45 de probe analizate pe săptămână, au ajuns la peste 100.
Aurelia Surdu, șeful laboratorului pentru controlul pesticidelor: ”N-o să mai putem fi chiar atât de rapizi cu rezultatele analizelor. O să prelungim puțin perioada în care vom face recepția probelor și eliberarea buletinelor de analize. Echipamentele și procedurile în sine prevăd niște timpi care trebuiesc respectați”.
Vlad Gheorghe, președintele OIPA Legume-Fructe: ”Controalele suplimentare ar trebui să fie permanente, dar nu la producătorii noștri, ci în vamă. Să nu mai intre în România produse necontrolate și fără analize”.
De fructele și legumele din import se ocupă Autoritatea Sanitar Veterinară care, înainte de intrarea în țară, ia aleator probe pentru analize de laborator.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , laborator , controale , pesticide , fructe si legume
Dată publicare: 03-06-2024 19:30