Agricultura românească, în topul ineficienţei. 3 milioane de fermieri sunt doar pe hârtie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă s-ar extinde, profitul ar crește, iar în magazine ar ajunge mai multe fructe și legume proaspete românești nu din import.
Aurora cultivă verdeţuri şi legume, pe care le vinde în pieţele din Timişoara. Are cinci solarii, dar spune că la vârsta ei, 58 de ani, nu poate să mărească suprafaţă.
Aurora Jecu-Fiscutean - agricultor: "Ca să mergi la supermarket să vinzi să îţi desfaci produsele trebuie să faci un contract şi să îl onorezi, iar noi producătorii mici, foarte mici, nu prea". 96 % din fermieri cultivă cereale sau legume pe suprafeţe mai mici de 50 de hectare. Cu alte cuvinte, ineficient, spun specialiştii.
Florin Imbrea - Decan Facultatea de Agricultură Timişoara: "Nivelul producţiilor la foarte multe culturi este sub media europeană, ceea ce denotă că nu se realizează o agricultură la nivel de performanţă şi la nivel de secol 21 "
Potrivit Eurostat, în România sunt 3.8 milioane de exploataţii agricole: adică proprietari care deţin peste o mie de metri pătraţi de teren agricol. Însă doar 800.000 dintre ei îşi lucrează pământul. Cei care se unesc în asociaţii câştigă mai mult.
Ion Smărăndache a înfiinţat, în urmă cu 8 ani, una dintre primele cooperative din Dolj. Acum sunt 1000 de fermieri care cultivă legume, fructe şi cereale, dar visează la mai mult. Ion Smărăndache, fermier: "Pot să își facă o făbricuță de conserve de care ducem lipsa, noi, în Dolj. Ar fi necesară înființarea acestor cooperative...bani mai mulți și toate proiectele ce urmează acum vor fi date prin aceste forme asociative"
Deocamdată, în România sunt doar câteva zeci de asociaţii, dar pe măsură ce agricultorii vor înţelege beneficiile şi se vor uni, vom găsi în magazine mai multe fructe şi legume autohtone.
Uniunea Europeană le oferă fonduri curajoşilor care se asociază şi lucrează suprafeţe mari de pământ.
Florin Imbrea - Decan Facultatea de Agricultură Timişoara: "Practic s-a încurajat creşterea suprafeţei medii pe fermă şi scăderea numărului de fermieri, tocmai pentru a ajunge la o agricultură cât mai performantă"
Ţara noastră se afla la coada clasamentului în ceea ce priveşte suprafaţa medie a unei ferme, depăşind doar Cipru şi Malta.