Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De 8 Martie, femeile din Cluj au atras atenția asupra problemelor pe care le-a adus pandemie. ”E vorba de drepturi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

De 8 Martie, mai multe femei din Cluj-Napoca s-au adunat în fața prefecturii pentru atrage atenția asupra inegalităților, accentuate și de pandemie. Cu pancarte și tobe, doamnele și domnișoarele au vrut să-și facă mesajul auzit.

 

Închiderea creșelor și a grădinițelor a pus o povară și mai mare pe umerii lor. Trebuie să îi supravegheze pe cei mici, să fie productive la locul de muncă, să gătească și să aibă grijă de casă - iar toate acestea sunt sarcini care pot duce la epuizare, în lipsa unui sprijin.

Tânără: ”E foarte important să marcăm și noi această zi, e o zi a florilor, a mamelor, dar în primul rând e o zi a drepturilor. E vorba de drepturi care deși există în lege, ele nu se traduc și în viața cotidiană a femeilor în primul rând”.

Doamnele spun că pandemia le-a obligat să se adapteze din mers nu doar la muncă, ci și în familie. Acolo unde, de multe ori, implicarea partenerilor nu este pe măsura așteptărilor.

Citește și
business
România, fruntașă în UE privind femeile manager. Afacerile mamelor sunt tot mai prospere în online

Tânără: ”Odată ce a început pandemia, lucrurile s-au înrăutățit pentru femei și multe lucruri, de exemplu, munca domestică e de cele mai multe ori performată de femei și atunci totul s-a înrăutățit pentru noi în perioada asta”.

 

Femeile din UE au salarii cu 14% mai mici decât bărbații

 

În această perioadă, s-a înmulțit numărul femeilor rămase fără loc de muncă. Au crescut și cazurile de violență domestică.

Eniko Vincze, organizator: ”Ne solidarizăm cu ocazia unui 8 martie feminist, pentru a găsi soluții la cele mai mari probleme pe care femeile le resimt în societatea noastră și care poate cu ocazia pandemiei s-au agravat”.

La nivelul Uniunii Europene, femeile au salarii cu peste 14 % mai mici decât bărbații.

Pandemia a încetinit progresul anemic în această direcție. Pentru a-i anula efectele, până în 2030, eforturile țărilor trebuie să fie de două ori mai mari decât până acum.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult