De 8 Martie, femeile din Cluj au atras atenția asupra problemelor pe care le-a adus pandemie. ”E vorba de drepturi”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Închiderea creșelor și a grădinițelor a pus o povară și mai mare pe umerii lor. Trebuie să îi supravegheze pe cei mici, să fie productive la locul de muncă, să gătească și să aibă grijă de casă - iar toate acestea sunt sarcini care pot duce la epuizare, în lipsa unui sprijin.
Tânără: ”E foarte important să marcăm și noi această zi, e o zi a florilor, a mamelor, dar în primul rând e o zi a drepturilor. E vorba de drepturi care deși există în lege, ele nu se traduc și în viața cotidiană a femeilor în primul rând”.
Doamnele spun că pandemia le-a obligat să se adapteze din mers nu doar la muncă, ci și în familie. Acolo unde, de multe ori, implicarea partenerilor nu este pe măsura așteptărilor.
Tânără: ”Odată ce a început pandemia, lucrurile s-au înrăutățit pentru femei și multe lucruri, de exemplu, munca domestică e de cele mai multe ori performată de femei și atunci totul s-a înrăutățit pentru noi în perioada asta”.
Femeile din UE au salarii cu 14% mai mici decât bărbații
În această perioadă, s-a înmulțit numărul femeilor rămase fără loc de muncă. Au crescut și cazurile de violență domestică.
Eniko Vincze, organizator: ”Ne solidarizăm cu ocazia unui 8 martie feminist, pentru a găsi soluții la cele mai mari probleme pe care femeile le resimt în societatea noastră și care poate cu ocazia pandemiei s-au agravat”.
La nivelul Uniunii Europene, femeile au salarii cu peste 14 % mai mici decât bărbații.
Pandemia a încetinit progresul anemic în această direcție. Pentru a-i anula efectele, până în 2030, eforturile țărilor trebuie să fie de două ori mai mari decât până acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj , femeie , drepturi , manifestatii , 8 martie
Dată publicare: 08-03-2021 18:01