De 8 Martie, femeile din Cluj au atras atenția asupra problemelor pe care le-a adus pandemie. ”E vorba de drepturi”

Dată publicare: 08-03-2021 18:01
Dată actualizare: 08-03-2021 18:01


De 8 Martie, mai multe femei din Cluj-Napoca s-au adunat în fața prefecturii pentru atrage atenția asupra inegalităților, accentuate și de pandemie. Cu pancarte și tobe, doamnele și domnișoarele au vrut să-și facă mesajul auzit.

 

Închiderea creșelor și a grădinițelor a pus o povară și mai mare pe umerii lor. Trebuie să îi supravegheze pe cei mici, să fie productive la locul de muncă, să gătească și să aibă grijă de casă - iar toate acestea sunt sarcini care pot duce la epuizare, în lipsa unui sprijin.

Tânără: ”E foarte important să marcăm și noi această zi, e o zi a florilor, a mamelor, dar în primul rând e o zi a drepturilor. E vorba de drepturi care deși există în lege, ele nu se traduc și în viața cotidiană a femeilor în primul rând”.

Doamnele spun că pandemia le-a obligat să se adapteze din mers nu doar la muncă, ci și în familie. Acolo unde, de multe ori, implicarea partenerilor nu este pe măsura așteptărilor.

Tânără: ”Odată ce a început pandemia, lucrurile s-au înrăutățit pentru femei și multe lucruri, de exemplu, munca domestică e de cele mai multe ori performată de femei și atunci totul s-a înrăutățit pentru noi în perioada asta”.

 

Femeile din UE au salarii cu 14% mai mici decât bărbații

 

În această perioadă, s-a înmulțit numărul femeilor rămase fără loc de muncă. Au crescut și cazurile de violență domestică.

Eniko Vincze, organizator: ”Ne solidarizăm cu ocazia unui 8 martie feminist, pentru a găsi soluții la cele mai mari probleme pe care femeile le resimt în societatea noastră și care poate cu ocazia pandemiei s-au agravat”.

La nivelul Uniunii Europene, femeile au salarii cu peste 14 % mai mici decât bărbații.

Pandemia a încetinit progresul anemic în această direcție. Pentru a-i anula efectele, până în 2030, eforturile țărilor trebuie să fie de două ori mai mari decât până acum.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO