Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cozonacii moldovenești, la mare căutare în București. Cântăresc 3 kilograme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Urmează câteva zile de dezmăţ culinar, iar asta se vede deja în cofetăriile din toată ţara. Dacă aţi simţit un miros de vanilie, coajă de lămâie şi nucă, aflaţi că bucătarii au început să frământe cozonacii şi să pregătească pască.

Au foarte multe comenzi de onorat, pentru că doamnele nu mai au timp sau răbdare să stea în bucătărie. Până la Paste vor fi gata 7 milioane de cozonaci şi un milion două sute de mii de bucăţi de pască.

În marile oraşe, inclusiv în Capitală, sunt foarte căutaţi în ultimii ani cozonacii moldoveneşti. Mari şi pufoşi, plini cu cremă aromată de cacao, nuci, stafide sau rahat - cozonacii făcuţi după reţete de casă din Bucovina se vând bine în toate sezoanele, dar mai ales de sărbători, la târgurile tradiţionale şi chiar în locuri amenajate permanent într-un mall din Bucureşti, astfel de cozonaci au fost aduşi tocmai din Suceava.

Sunt făcuţi pe vatră şi costă 39 de lei kilogramul. E drept ca un cozonac uriaş ajunge până la 3 kilograme, dar puteţi cumpăra şi bucăţi mai mici.

Vânzătoare: Acest cozonac are umplutrura cu nucă, stafide, cacao şi rahat. Toate ingredientele sunt naturale, nu conţin coloranţi. Avem varianta cu mac şi varianta mixtă, îi spun eu, jumătate mac, jumătate nucă.

Citește și
drob de miel, retete de Paste
Avertismentele APC in legatura cu masa de Paste. Ce ascund cozonacii, vopselele de oua si drobul din hipermarket-uri

Un alt cozonac foarte comandat în cofetarii este cel însiropat, cu multă nucă şi cacao şi mai puţin aluat. În acest loc, vedeta este "zburătorul".

Teodora Nitu, director de marketing: Zburătorul nostru care e un cozonac special e făcut din aluat de cozonac, foarte bine întins, pe care se pune umplutură de nucă şi cacao, se rulează bine şi apoi în aer se amestecă atât de bine încât se formează toată umplutură de distribuie uniform. După ce se coace se scunfunda într-un sirop de miere de salcâm.

Un cozonac costa între 49 şi 56 de lei şi se poate comanda şi online.

Potrivit tradiţiei, de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească nici pască. Varianta reinterpretată arata mai degrabă ca un cheescake:

Iulia Uretru, cărţi dulciuri şi flori: "Am reinterpretat-o puţin şi am ales să folosim alte ingrediente. Avem o pască fără aluat în care avem clasicele stafide sua putem pune merişoare, lavanda şi portocala. Este o pască mult mai usora, fără aluat, cu o consistenţă cremoasă şi este foarte consistentă. Se pune la cuptor se lasa 45 de minute la 170 de grade şi rezultă aceasta pască."

Pasca fără aluat costă 100 de lei. Varianta clasică se dă cu 55 de lei pentru un kilogram. În acest lanţ de cofetarii s-au râs o tonă de lămâi şi s-au spart 36 de mii de ouă, numai pentru pască.

Când facem cozonacul păstrăm puţin aluat şi pentru pască. De Paşti e obligatoriu. Brânză de vaci proaspătă, zahăr, răzătura de lămâie, ouă, vanilie.

Patronatul din industria morăritului a anunţat că de sărbători se vor vinde 7 milioane de cozonaci şi un milion 200 de mii de bucăţi de pască. În realitate vor fi copţi mai mulţi, dacă îi luăm în calcul şi pe cei făcuţi în casă.

Atenţie însă la cei foarte ieftini cu termen de garanţie foarte mare - pot conţine "ingrediente' chimice nu tocmai sănătoase.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult