Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Colacul secuiesc, sărbătorit cu fast în Covasna. Care este secretul preparatului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un desert simplu, inventat în bucătăriile secuilor, este sărbătorit cu fast în acest weekend în Covasna.

Vorbim despre cunoscutul Kurtos Kolac, pregătit în fel și chip pentru a mulțumi pe toată lumea.

Un lucru este însă sigur - cu greu poți rezista deliciosului preparat, cald și aromat, după cum spun cei care au ajuns în aceste zile la Sfântu Gheorghe.

Cu zahăr, cu nucă, cu cocos, simplu sau reinventat - cunoscutul colac secuiesc a fost aşezat cu grijă de producători pe tarabe, iar fiecare şi-a lăudat marfa cum a ştiut mai bine. De pildă, un patiser a transformat gustosul preparat în cornet pentru îngheţată.

"Kurtos umplut cu fructe de sezon, cu ciocolată şi deasupra vine îngheţată şi decorată. Un fel de cornet din Kurtos. Este invenţie proprie, noi am făcut prima dată în România”, spune patiserul.

Citește și
lac
De ce este unic in Europa Lacul Albastru din Maramures. "O buna parte din timp, doar localnicii au stiut de el"

"Prima dată omul mănâncă cu ochii şi care îi place cel mai mult, de acolo alege", este de părere un producător.

Indiferent de varianta aleasă, la bază, reţeta celebrului desert este una simplă - o cocă dulce înfăşurată pe un suport de fag şi coaptă apoi la foc de lemne. O doamnă a pregătit primul ei Kurtos Kalacs în copilărie, ajutată de bunică. Iar în urmă cu 25 de ani şi-a transformat pasiunea într-o afacere.

Rozalia Nagy, patiser: - Am început cu 28 de kurtosi şi acum vindem mii şi tot nu e de-ajuns.

Reporter: - Care este ingredientul cel mai important la kurtos?

Rozalia Nagy, patiser: - Aroma de lămâie!

Colacul secuiesc trebuie copt cu grijă, iar munca patiserilor nu este tocmai uşoară. Aşa că tehnologia vine în ajutorul lor.

Fejer Bela, fabricant grătare: - Este un fel de grătar universal. Puteţi să faceţi şi kurtos, puteţi să faceţi şi mititei, carne şi pui. Grătarul ăsta în 29 de țări am reuşit să-l vindem, dintre care aş enumera, cele mai exotice, Mexicul, Australia, Canada, Israel, Japonia.

Reporter: - Cine cumpără?

Fejer Bela, fabricant grătare: - Sunt şi străini, dar majoritatea sunt români plecați din ţară.

Dacă vi s-a făcut pofta de un colac secuiesc, cald şi aromat, puteţi da o fugă până la Sfântu Gheorghe, în Covasna, unde sărbătoarea dedicată acestui desert continuă şi duminică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult