Clădirile cenușii din Ploiești au fost readuse la viață de artiștii stradali. ”Este unul dintre cele mai minunate lucruri”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bogdan Cazacincu este unul dintre artiștii care preferă pictura pe pânză. De această dată însă și-a făcut loc la înălțime, pe schele, ca să transforme un perete uriaș din centrul Ploieștiului în operă de artă.
”Peretele fiind foarte uscat, de zeci de ani, mai întâi un stat de amorsă și unul de lavabil și ulterior ne apucăm de pictură și începem ușor, ușor să modelăm”.
Sub pensulele artiștilor au prins culoare școli și instituții publice, iar pe zidurile unora dintre ele și-au găsit loc inclusiv figuri emblematice - dramaturgul Ion Luca Caragiale, poetul Nichita Stănescu și actorul Toma Caragiu.
Bogdan Cazacincu: ”Când ajungi să pictezi un calcan, un perete de astfel de dimensiuni, ai o libertate mult mai mare de exprimare, de modelaj și asta e frumusețea la un perete. Am mers pe ideea de a da înapoi orașului ceea ce a fost odată. Îl avem pe Toma Caragiu, Caragiale și Nichita Stanescu”.
Normski este din Ucraina și crede că un oraș industrial ca Ploieștiul poate deveni mai vesel prin artă.
”Normski: Este unul dintre cele mai minunate lucruri din viața mea să pictez. Înseamnă mult cred. Reporter: Care e sentimentul? Normski: Că tot trupul mă doare, acesta e sentimentul tot timpul, dar când te odihnești, te poți bucura de ce ai făcut”.
27 de pereți au fost pictați de artiștiLocalnicii sunt încântați de transformarea construcțiilor.
”Urată, urâtă. Neîntreținută. Frumos, e ceva frumos”.
”Sunt sigură că mai vine câte unul care mai pune o culoare, ba un roșu, ba un albastru”.
”Mie îmi place, numai să rămână așa, să nu se măzgălească”.
”Livia Florea, organizator: Am vrut să schimbăm, să ne îndepărtăm de apelativele care sunt folosite prea des pentru Ploiești și anume gri, oraș de trecere, oraș industrial și să îl transformăm într-un hub cultural al României. Reporter: O pată de culoare? Livia Florea, organizator: Multe pete de culoare”.
În total, 27 de pereți au fost pictați de artiști din România și din alte 7 țări. Condiția a fost ca zidurile să nu aibă geamuri sau balcoane și să se afle la stradă.