Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai multe clădiri istorice din București își ”fac” speranțe că vor fi reabilitate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva clădiri istorice de referinţă pentru capitala României, aflate într-o stare avansată de degradare, ar putea fi reabilitate în sfârşit. Printre acestea şi vestitul hotel Concordia, unde s-a făcut Unirea Principatelor.

Autorităţile anunţă că au început procedurile de expropriere, deoarece proprietarii de drept le-au abandonat. Pe de altă parte, Primăria Bucureşti vrea să înceapă şi renovarea clădirilor monument pe care le are în custodie.

Într-o ruină de pe Calea Moşilor este o parte din istoria Bucureştiului.

Hanul Solacolu, din care au rămas doar pereţii, a fost construit de o familie de romani înstăriţi veniţi din Bulgaria.

Hanul Solacolu, de fapt, impropriu spus han, este primul bloc de locuinţe din Bucureşti. A fost terminat de construit în 1859 şi are aproape 160 de ani.

Citește și
Avion Rusia - 1
Greșelile făcute de piloții avionului în flăcări din Rusia. Cauza probabilă a tragediei

La parter aveau ateliere meşteşugarii evrei, iar clădirea i-a ascuns pe liderii revoluţiei bulgăre. Tot aici a fost prima fabrică de paste făinoase din regat. În 1947 a fost naţionalizată, iar în 2003 a fost retrocedată.

Marius Coaja, consilierul primarului Capitalei: "Pentru că proprietarul acestui imobil nu a făcut nimic timp de câţiva ani, am demarat exproprieri."

Cei din familia Solacolu spun că au fost interesaţi să o repare, dar nu au avut bani. Au vrut un parteneriat cu ministerul Culturii şi cu primăria, dar s-au lovit de birocraţie.

Gheorghe Solacolu, proprietar: "A ajuns în starea asta pentru că vreme de 60 de ani cât a fost administrat de stat, a fost distrus încontinuu".

Moştenitorii considera că li s-a luat cu forţa o clădire funcţională, dar au primit una devastată, aşa că nu sunt de acord cu exproprierea. Suma oferită de primărie este de 1,25 milioane de euro, faţă de 3 milioane de euro cât le-ar fi dat statul bulgar, care a vrut să facă aici un centru cultural.

Pe Calea Victoriei găsim altă clădire importantă: celebrul bloc Rosenthal, aflat în proprietatea primăriei din 2006, pe terasa căruia au început să crească... arbuşti.

Blocul Rosenthal, care a fost construit în 1938 de către Banca Naţională a României, era în acel moment, acum 80 de ani, cea mai modernă clădire din Bucureşti. De pildă, aici la etajul 7 a fost amenajată o sală de sport.

Blocul urma să fie dat la schimb pe Arenele BNR, dar înţelegerea a căzut.

- Marius Coaja, consilierul primarului: "În această vară o să intrăm să reabilităm faţada şi să intervenim în zona de interioare". - Reporter: "Se ştie cât va costa toată lucrarea?" - Marius Coaja, consilierul primarului: "Da. 9 milioane de lei. Încercam până la sfârşitul anului să fim gata cu ea."

O nouă şansă vor avea Hotel Concordia, Casa Miclescu, dar şi Casa Eliade.

Abia după ce vor fi renovate, autorităţile locale vor decide în ce scopuri vor fi folosite clădirile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult