Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cireșe și caise mai puține anul acesta din cauza vremii. ”Am strâns doar 6 kg dintr-un pom”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uitaţi de gemuri şi dulceţuri şi chiar de o producţie record de ţuică. Vremea rea din această primăvară a provocat mari distrugeri în livezi.

Fermierii confirma ca producţia de cireşe, caise şi prune este slabă. Aşadar, puţinele fructe din pieţe sunt scumpe.

Pentru că a fost extrem de cald în ultimele zile, pomii fructiferi au dat în pârg mai repede. Din păcate, îngheţul din luna martie înjumătăţise deja producţia. Petru are o livadă cu peste 50.000 de pomi în satul Vurpăr din judeţul Alba. Pe 3 hectare, a plantat 40 de soiuri de caişi.

Petru Morar, proprietar livadă: "Avem mult mai puţin decât anul trecut. De exemplu, dacă de pe un pom matur strângeam anul trecut 12-14 kg, anul acesta estimez la 6-7. Șocul termic din luna februarie sau prea multă căldură în timpul înfloritului a făcut să se usuce polenul."

În vestul ţării este şi mai rău. Un pomicultor are 12 hectare pline de caişi care nici măcar nu au înflorit. Anul trecut, omul a livrat pentru hypermarketuri peste o sută de tone de fructe.

Citește și
elevi fructe
Scene umilitoare în Bacău. Elevi puși să mimeze că mănâncă fructe pentru o ședință foto

"Anul trecut, pomii erau încărcaţi cu fructe, efectiv se aplecau crengile, aşa multe fructe aveau. După cum vedeţi, anul acesta nu există nici măcar un fruct", spune bărbatul.

Casian Perte, pomicultor: "Se vor importa fructe din afara ţării, din câte ştiu eu în zona nu sunt caise. Neavând producţie autohtonă, venind din import, preţurile vor fi mai mari."

Nu sunt foarte fericiţi nici cei care au pruni.

Călin Bozdog, inginer USAMV Cluj Napoca: "Căldura de anul acesta a favorizat foarte mult dăunătorii, în special omizile care în unele zone au mâncat aproape toate frunzele.''

La cireşe, lucrurile diferă de la zonă la zona. În judeţul Vaslui, de pildă, rezultatele sunt slabe.

Alexandru Nechifor, pomicultor: "Dacă nu e producţie care să ne ducă la lanţurile mari de magazine, ne duce pe piaţa locală şi în industrie. Dar la industrie preţul e mic, faţă de alţi ani. Avem o ofertă de 2 lei pentru 1 kg. Doar ca să culegi 1 kg de cireşe costa 70 bani. Nu discuţi de profit, doar acoperi chetluielile făcute."

În Iaşi, în schimb, fermierii sunt ceva mai norocoşi. În comuna Comarna, oamenii se lauda cu o producţie dublă. Dar pomicultorii spun că renunţă să le mai culeagă pentru că ei primesc doar un 1 leu şi 50 de bani pe kilogram.

Miluță Cojocaru, inginer pomicultor: "Calculând preţul de cost la producţia de cireş, fiecare iese pe zero. Culesul este jumătate din preţul primit, apoi scăzând cheltuilile cu aratul, discuitul, tratamentele fitosanitare care sunt scumpe, subvenţia este foarte mică.” O soluţie ar fi ca toţi aceşti fermieri să se asocieze, însă cei mai mulţi refuză din start ideea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult