Cererea de consiliere psihiatrică a crescut cu 42% în pandemie, dar serviciile de sănătate mintală au suferit întreruperi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Chiar dacă serviciile de sănătate mintală au suferit întreruperi, cererea pentru tratament şi consiliere psihiatrică a crescut în ultimul an cu 42%.
Iar restricțiile provocate de noul coronavirus au făcut ca mersul la psiholog să nu mai fie accesibil pentru o mare parte din populație, chiar dacă psihologii și-au mutat mare parte din activitate în mediul online.
În 2020, cele mai întâlnite afecţiuni psihice au fost depresia şi anxietatea, iar femeile şi adolescenţii au suferit cel mai mult din această cauză, conform Asociaţiei Române de Psihiatrie. Cu toate că nevoia pentru tratament şi consiliere a crescut, pandemia a afectat acest sector de sănătate.
Gabriela Bondoc, psihiatru: „În condiţiile astea, România, care avea şi înainte de pandemie unul dintre locurile codașe la numărul de psihiatrii la suta de mii de locuitori, număr de psihologi sau servicii de ambulator la suta de mii de locuitori, a fost şi mai afectată.”
Mai mult decât atât, în România, adesea oamenii se simt criticaţi că merg la psiholog şi îşi ascund afecţiunile de care suferă.
Adina Tomoioagă, psiho-terapeut: „Oamenii care merg în psihoterapie sunt oamenii sănătoşi, mai conştienţi de problemele lor şi cu dorinţa de dezvoltare şi îmbunătăţire a vieţii lor.”
Chiar dacă în pandemie psihologii şi-au mutat activitatea în mediul online, mulţi dintre cei care se confruntă cu depresia sau anxietatea, nu au putut avea acces la consiliere.
Gabriela Bondoc, psihiatru: „Aceste servicii online nu au fost disponibile peste tot, multă vreme au fost indisponibile şi legislaţiile aferente acestor consultaţii şi atunci sigur că oamenii, deşi aveau mai multă nevoie de servicii pentru sănătatea lor mentală, au avut acces la mai puţin.”
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 60% dintre țările lumii au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală, iar 1 miliard de persoane trăiesc cu tulburări psihice pe care pandemia le-a accentuat anul trecut.