Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât mai sunt tinerii ajutați cu bani de părinți, chiar și pentru cheltuielile de zi cu zi. ”Depinde cât ești de nesimțit”

Your browser doesn't support HTML5 video.

O treime dintre tinerii cu vârste peste 30 de ani se bazează pe sprijinul financiar al părinților, arată un studiu internațional.  

Nu este vorba numai despre cheltuieli serioase, cum ar fi cumpărarea unei case. Ci și despre ajutor pentru cheltuieli de zi cu zi - de pildă, plata chiriei sau a serviciilor medicale.

Alexandru are 32 de ani, iar recent le-a cerut părinților ajutorul pentru a-și cumpăra o locuință, fără rate la bancă. Nu avea decât o parte din banii necesari.

Alexandru: ”Indiferent de vârsta pe care o avem, părinții ne susțin. Sigur o să fie alături de mine. E o bază care niciodată nu m-am îndoit de ea".

Tatăl a găsit în scurt timp o soluție: a vândut un teren și astfel a făcut rost de 23.000 de euro.

Citește și
scoala
Cum încearcă unii părinți să fenteze sistemul de înscriere la clasa pregătitoare. Se plătesc chiar și 500 de euro

Iacob Nechiti, tatăl: „A reușit să își cumpere apartament la roșu și apoi l-a finisat și acum dacă are nevoie de ceva, cu ce putem să îl ajutăm, îl ajutăm”.

Tinerii primesc ajutor de la părinți, sub diverse forme. Unii admit cu sfială.

Tineri: "Da, cu mâncare. Ne mai aduc ei produse de la țară, ca să nu mai cumpărăm de aici".

Alții, mai hotărâți.

”Reporter: Când a fost ultima dată când părinții v-au ajutat? Femeie: Chiar recent. Să spun sau să nu spun… 15.000 de lei".

Bărbat: "Am primit de la părinți ajutor ca să cumpăr o casă la țară. Câteva mii de euro. În pandemie".

Femeie: "Realitatea este că mă ajută și în prezent”.

Sociologii spun că situațiile de criză se gestionează mai ușor în familie.

Ioan Hosu, sociolog: „Situațiile de criză găsesc cel mai rapid sprijni și suport în familie, la părinți. Părinții sunt o plasă de siguranță".

Plasa de siguranță financiară e benefică, dar până la un anumit punct.

Adrian Coroian, economist: „Este o tradiție ca părinții să te finanțeze și acum, depinde cât ești de nesimțit. O împingi până nu mai poți sau când faci vârsta necesară te oprești și rămâi pe propriile picioare”.

Un studiu internațional, realizat de un centru de cercetare din Statele Unite, arată că o treime dintre tinerii cu vârste peste 30 de ani se bazează pe ajutorul financiar oferit de cel puțin un părinte.

Dintre aceștia, mai bine de jumătate folosesc banii primiți pentru cheltuieli curente: cele casnice, facturi ori abonamente, 17% au nevoie de ajutor pentru plata chiriei, iar 15% - pentru serviciile medicale. Mult mai puțini cer bani pentru studii.

CE FAC TINERII CU BANII DE LA PĂRINȚI

28% - cheltuieli casnice 25% - facturi și abonamente 17% - chirie 15% - servicii medicale 11% - educație

SURSA: PEW RESEARCH CENTER

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult