Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce s-a întâmplat după primul an al programului ”Roșia Românească”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că a fost un succes, programul ”Roșia Românească” are mari șanse să dea rod și anul acesta. În aceste condiții, fermierii își pregătesc deja răsadurile, ca să fie siguri că vor admiși.

Pe unii, banii primiți în anii trecuți de la stat i-au ajutat să-și extindă solariile.

Aurel Chifor din Bihor s-a înscris în programul de susținere a producției de tomate încă din primul an, așa că nici acum nu vrea să rateze subvențiile de la Ministerul Agriculturii.

Omul are două sere încălzite: "Banii ăștia-s bineveniți. Acuma de 3 ani suntem incluși în program și sunt foarte bineveniți, altfel, probabil că ar ieși roșiile la un preț mai mare, să zic. Oricum, depășim ăia 3000 de euro, ca și consum, cu lemn, cărbune, curent."

Pe Marcel Maxim, banii primiți de la stat l-au ajutat să își extindă solariile. Acum, are pregătite 6500 de răsaduri de roșii: "Dacă calculăm că avem undeva la 50.000 de lei cheltuieli cu încălzirea, e un ajutor binevenit. Pentru că, să scoți roșii în luna mai, n-ai cum, fără căldură."

Citește și
rosie
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii

În Gorj, anul trecut, 43 de fermieri au figurat în program și sunt mulți care se interesează din nou de el.

Alin Petrică, director Direcția Agricolă Gorj: ”În fiecare zi primim telefoane de la potențialii beneficiari. Suntem în luna ianuarie, luna în care oamenii își procura semințele profesionale pentru cultura de tomate și vor să știe în ce condiții va continua programul."

Laurențiu Mălăescu, fermier: "Am auzit că ar fi ceva schimbări. Undeva îi ajută pe marii producători care au hectare de solarii."

Octavian Dan, consultant agricol: "Acest program pentru fermieri s-a dovedit extrem de util, dovadă că, pe tarabe, în piețe, avem roșii românești. Nu cred că trebuie schimbat ceva la el. El ar trebui dublat de încă un program care să susțină înființarea de solarii încălzite."

Programul de susținere a producției de tomate a început să funcționeze din 2017. De atunci, numărul beneficiarilor a crescut constant, iar la finalul anului trecut ministerul Agriculturii a anunțat că, în total, s-au dat peste 15.000 de subvenții. Fermierii care s-au înscris în program au primit un ajutor de 3.000 de euro pe an dacă au cultivat roii în solarii pe cel puțin 1000 de metri pătrați și au obținut o producție de cel puțin de 2 kg de tomate pe metrul pătrat.

Ministerul Agriculturii are în lucru proiectul de act normativ prin care va continua să acorde această subvenție.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult