Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de mistreț. Recomandările autorităților
Your browser doesn't support HTML5 video.
Internetul este plin de anunţuri, însă nu toţi cei care vând porci mistreţi, au voie să îi deţină. Autorităţile le recomandă doritorilor să cumpere carne doar de la crescătoriile specializate sau de la fondurile de vânătoare.
Un kilogram de carne de mistreţ porneşte de la 9 lei şi ajunge până la 30 de lei. Oamenii îşi lauda marfa cum pot: că animalul ar fi rasă pură, hrănit doar cu cereale, chiar şi bio. În fotografii apar mistreţi crescuţi în câte o cocină, cel mai probabil în gospodării ţărăneşti sau în ţarcuri.
Reporter: Pentru porcii mistretia veţi autorizaţie de creştere? Vânzător porci: Normal nu e nicio autorizaţie, nu mergi să faci braconaj în pădure, îl cumperi de la alţii care şi aia au tot la fel înregistraţi ca şi cum îl înregistrezi tu după ce îl cumperi.
Pentru un porc mistreţ ar trebui să cerem vânzătorului numeroase documente, de la chitanţă, la buletine de analize şi autorizaţii de transport.
În acest caz, de pildă, vânzarea este ilegală, ne asigura cei de la Gardă Forestieră.
Viorel Mihalcioiu, inspector şef Garda Forestieră Prahova: ”Chit că sunt vânători sau au provenit în urma unor acţiuni de vânătoare legale, carnea de vânat nu se comercializează de către persoanele fizice.”
Odată ajunsă în restaurante, carnea de porc sălbatic se găteşte aproape la fel ca cea obişnuită de porc.
Carnea de mistreţ a intrat tot mai mult pe piaţa delicateselor apreciate de romani dovada că au apărut şi microferme unde sunt crescuţi aceşti porci. Carnea lor, spun nutriţioniştii, este mai slabă în comparaţie cu porcii obişnuiţi.