Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Aurul negru" se vinde cu 18 lei kg. Culegătorii pot câștiga și 250 de lei pe zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pădurile noastre sunt pline de afine gustoase în această perioadă, însă puţine fructe vor ajunge şi pe tarabe.

Cele mai multe sunt cumpărate de străini, în timp ce în magazine îşi fac loc importurile. La noi, culegătorii sunt greu de găsit deşi ei pot câştiga până la 250 de lei pe zi.

Alternanța ploaie-soare din ultimele luni le-a făcut bine afinelor. La Direcţia Silvică Maramureș, de exemplu, s-au adunat deja peste 30 de tone de afine, iar până la finalul sezonului cantitatea se va dubla. Merg toate la export pentru că străinii le apreciază mai mult. Ei numesc aceste fructe de pădure pline de vitamine şi antioxidanţi "aurul negru".

Marcel Cosma, Direcţia Silvică Maramureş: "E un an bun pentru fructe de pădure. Le expediem în Germania."

Din păcate pentru noi, tot la export ajung şi afinele de cultură.

Citește și
afine
Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane

Maria Jurcan, fermier: "Afinele de cultură sunt mult mai mari decât afinele de pădure. Afinele de cultură - care sunt de cultură şi sunt bio, mult mai dulci şi aromate"

Profitul celor care cultivă afine ar fi şi mai mare dacă ar găsi mai uşor culegători. Nimeni nu se înghesuie însă la muncă migăloasă.

Cristina Bujor, proprietar pepinieă: "Întâmpinăm dificultăţi în a găsi culegători, chiar dacă beneficiile lor pot fi de aproximativ 100 lei pe zi sau chiar mai mult în funcţie de cât culeg.

Reporter: "De câţi angajaţi aţi mai avea nevoie?"

Cristina Bujor: "Zeci de culegători."

Simion Bodiu, inginer Centrul de colectare fructe de pădure Bistriţă Năsăud: "Posibilităţile noastre s-ar putea ridica şi la 100 de tone un culegător de bază, mă refer la zi în care să fie fără ploaie, ar putea face şi 250 de lei pe zi."

Cei care culeg afine din pădure le vând la piaţă cu 15 - 18 lei kilogramul. La centrele de colectare ar primi 7 lei pe kg.

În supermarketuri avem puţine şanse să găsim afine sau dulceaţă din afine româneşti. Răzvan e printre puţinele excepţii. Dulceaţă lui 100% autentică se vinde cu 15 lei borcănelul.

Răzvan Rusu: "Eu iau afinele din spatele curţii, din pădure pentru că omul caută un produs local cât mai aproape de natural"

Un borcan de dulceaţă afine din import poate costa mai puţin de 10 lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult