Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atelier cu răsaduri, pentru copiii din Cluj Napoca. Cei mici au fost încântați să planteze în ghivece

Your browser doesn't support HTML5 video.

Universitatea de Științe Agronomice din Cluj-Napoca a organizat un proiect inedit pentru copiii din oraș.

 

Mai exact, un atelier de... legumicultură, unde cei mici au aflat cum îşi pot cultiva plantele preferate. Evenimentul a avut loc în stațiunea de Cercetare Horticolă, și a fost unul restrâns, din cauza pandemiei de coronavirus.

Au participat în jur de 15 copii și, în doar câteva minute, mesele celor mici erau pline cu ghivece și răsaduri. "Punem plăntuţa, o ţinem dreaptă, punem pământ în ghiveci, de jur împrejurul plantei” explica un copil modul de lucru.

Unii copiii au văzut pentru prima dată cum arată o legumă - înainte de a ajunge în farfurie.

Citește și
Alimente
Alimentele cele mai sănătoase, gătite ca să nu îngrașe. Cum se combină făinoasele cu cartofi, carne brânză, ou

Echipaţi cu mănuși de protecție, cei mici s-au apucat de treabă, iar mesele s-au umplut imediat de răsaduri.

Copil: „Am plantat salată şi aici la astea două, am plantat roşii.” Reporter: Şi pe aici, ce mai avem? Copil: „Mai avem pătrunjel şi ardei gras.”

Nu doar cei mici au fost fericiți, ci și părinții lor, care au văzut în acest atelier o ocazie perfectă pentru a-i scoate pe copii din fața calculatoarelor.

„I-am adus pe cei doi copii ai mei să înveţe cum se fac răsadurile, poate la un moment dat vor face şi ei acelaşi lucru la ţară. Cred că au prins gustul şi sper ca din tot sufletul să folosească ce învaţă aici. Copiii au stat foarte mult în faţa ecranelor, iar o activitate în aer liber este mai mult decât benefica” spune mama unui băiat.

Au fost mult mai mulți doritori, însă limita a fost de 15 copii, dar pe viitor se mai anunță și alte astfel de evenimente, spun organizatorii.

Ioana Moldovan, dr. ing. la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară: „Acum, în acest moment, cei mici învaţă ce înseamnă să semene salată verde, cum se obţine un răsad de salată verde, dar şi răsaduri de tomate, le schimbăm de pe tăvile alveolare în ghivece, care vor putea rămâne până la plantarea în câmp în acel ghiveci. Sunt foarte pasionaţi, sunt chiar foarte curioşi, se descurcă minunat.”

După câteva minute de muncă asiduă, unii copii și-au dat seama că agricultura este destul de complicată...

„Trebuie să plantezi, iar să plantezi nu este foarte uşor... decât să stai la televizor sau calculator ajutăm şi planeta” spune un băiat.

Cei care au dorit au putut merge acasă chiar cu răsadul plantat de ei. Imediat după încheierea atelierului, cei mici au primit câte o insignă, și au luat parte la un tur al serelor. Toate răsadurile din sere vor fi puse la vânzare începând cu 19 aprilie.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult