Asociația Pro Consumatori. Ce conțin cu adevărat pungile cu pufuleți din comerț
Studiul privind calitatea pufuleţilor face parte dintr-o campanie de informare și educare, prin care experții asociației își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor.
Principalele concluzii despre pufuleții din magazinele românești
- 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!
- 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!
- 38% din produsele analizate conţin arome sintetice!
- 34% din produsele analizate conţin sare iodată!
- 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!
- 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!
- 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!
- Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!
La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, care variază între 57% și 71%.
La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.
22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust"). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.
Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.
Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.
Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.
Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.