Noi reguli pentru vânzarea peştelui. S-au descoperit 22 de tone stricate, dar "în termen"
Mii de cutii cu somn, scrumbie, hering și biban, aduse sub formă refrigerată din alte țări, au fost retrase din depozite și magazine din Constanța și București. Peștele nu mai era bun de mâncat, dar era la raft și considerat "în termen".
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au anulat regula veche, ce permitea că marfa de import să aibă 21 de zile pentru consum. Fiecare producător va stabili acum limita de valabilitate a peștelui, care diferă în funcție de specie și sursă. Ordinul anulat acum stabilea ca peştele românesc trebuie vândut în maximum 48 de ore de când a fost pescuit, iar cel de import era considerat proaspăt 21 de zile.
HORIA CONSTANTINESCU, PREŞEDINTELE ANPC: „Pescuitul românesc trebuie să aibă o şansă egală şi nu a avut-o. Vorbim de peşte proaspăt inscripţionat ca fiind extra, când el avea 12 zile de când era expus, lucru care a dus la constatarea unor contravenţii şi retragerea de la consumul uman a 22 de tone. Momentul pescuirii, acesta e cel mai important din viaţa unui peşte.”
Regulă nouă este că fiecare producător care trimite marfă în România trebuie să stabilească, prin teste, un termen propriu de valabilitate... şi să-şi asume decizia. Dacă în ultima zi din acest interval nu mai e bun de mâncat, furnizorul va fi sancţionat. Cert este că nici un peşte refrigerat nu ţine 21 de zile. Cel mai lung termen îl au speciile de apă sărată, apoi cele de apă dulce. Cel mai scurt, fructele de mare.
Depinde însă de procesatori să livreze marfa la timp. Aşadar, producătorul dă un termen, dar şi consumatorul trebuie să respecte strict regulile - odată ce părăseşte patul de gheaţă, peştele trebuie pus la rece în cel mult 30 de minute, altfel se rupe lanţul de frig. Se păstrează în frigider, dar nu pe uşa acestuia, la temperaturi între 2 şi 4 grade.
Pentru peştele de import, legea nu mai e permisivă. Trebuie vândut în termenul stabilit de producător. Iar clienţii trebuie să fie atenţi când îl cumpăra.
ING. ANDREI BARZAC, TEHNICIAN ALIMENTE: „Textura cărnii trebuie să fie fermă, branhiile să aibă o culoare roşie închisă. Ochii contează foarte mult. Să aibă o transparentă, să fie limpezi şi bulbucaţi, să nu fie înfundaţi. Să aibă un luciu natural, oasele să nu se desprindă de musculatură.”
Romanii mănâncă în medie 6 kilograme de peşte pe an. 70 la sută din cantitate e de import.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, magazin, alimente, reguli, peste, vanzari,
Dată publicare:
04-09-2019 19:46