Ce trebuie să facem când avem o carie, pentru a nu pierde dintele și pentru a evita tratamentele scumpe
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.
Dr. Alexandra Mircea:
Atunci când ai o carie, când îți dai seama că ceva e-n neregulă și/sau atunci când dentistul îți confirmă că ai o carie, se pune o plombă. Ce presupune o plombă?
Procedura poate să difere ușor de la dentist la dentist, dar în mare, trebuie să știți că se face anestezie, se curăță caria acolo și se pune un material - compozit se numește de cele mai multe ori, sau o incrustație, - material care sigilează dintele, așa încât ulterior să nu intre saliva acolo și alți microbi care să poată declanșa apariția unei carii secundare cum o numim noi, sau să afecteze dintele și mai în profunzime, și să ajungem la tratament de canal.
Ce se întâmplă dacă nu tratăm caria la timp? Ajungem la tratament de canal.
Ce este tratamentul de canalAtunci când țesutul dentar, smalțul și dentina sunt afectate de carie, se apropie tot mai mult de nerv, sau pulpa dintelui. În momentul în care e foarte aproape de nerv, acesta trebuie îndepărtat, pentru că se inflamează și pot apărea probleme suplimentare.
Cum se face asta? Se îndepărtează tot țesutul afectat, se îndepărtează nervul din tot dintele - însemnând suprafața dintelui care se vede în gură, și rădăcina, care este în os. Se umple canalul sau canalele radiculare cu un material special, care etanșeizează și sigilează rădăcina.
De cele mai multe ori se pune un pivot ca să crească rezistența dintelui, iar dintele ulterior se acoperă cu o coroană de acoperire pentru a-i da rezistență.
Ce sunt coroanele de acoperire și care este rolul lorDe ce punem o coroană de acoperire? Pentru că dinții care nu mai au nervi devin mai casanți și se colorează, în timp.
Și atunci, ca să creștem rezistența, dar ca să ținem și la estetica dintelui, îl acoperim cu o coroane de acoperire. Dacă nu facem acest tratament de canal la timp, nervul acolo în interior o să moară din cauza bacteriilor din carie și, de cele mai multe ori, o să se ajungă la o infecție în os, la rădăcina dintelui, infecție de dimensiuni variate.
Infecția poate să doară, poate să se acutizeze, puteți avea un episod neplăcut, vă umflați, vă doare și atunci dentistul o să decidă să facă un tratament de canal ca să curețe infecția respectivă.
Dacă dintele e prea distrus, sau infecția e prea mare, dintele va fi pierdutSperăm să nu ajungi la medicul dentist prea târziu, când dintele e mult prea distrus și infecția prea mare, așa încât un tratament de canal să nu fie suficient pentru tratamentul corect al situației în care ai ajuns.
Dacă nu ai făcut tratament de canal, adică tratament endodotic, adică n-ai scos nervul și n-ai tratat acolo infecția, se ajunge la extracția dintelui. Și nu este singurul moment în care se ajunge la extracția dintelui. V-am spus anterior că dinții care nu mai au nervi devin casanți și e bine să-i acoperim cu o coroană de acoperire.
Dacă nu facem asta, sunt șanse mari să apară o fractură de-a lungul dintelui, în timp ce mestecăm sau mâncăm o migdală, când sunt forțe foarte mari pe suprafața dintelui care se transmit aiurea. Și în momentul ăla sunt șanse mari să se fractureze dintele și să nu mai putem face nimic pentru a-l recupera și să trebuiască să-l extragem. Din păcate, am pierdut un dinte. Nu putem să ne bucurăm de asta, dar nici nu este un capăt de țară. Există soluții.
Cum se înlocuiesc dinții “pierduți” și de ce e nevoie de implant dentarSoluția preferată este aplicarea unui implant dentar. Acesta se poate realiza în ședința în care se face extracția, sau, în funcție de prezența și închiderea unei infecții, la câteva luni după, pentru a avea timp osul să se vindece. Dar lucrurile astea le puteți afla doar după o consultație la medicul chirurg care se va ocupă de inserția implantului.
Recomandarea este să nu stai fără implant dentar sau fără un tratament medical mai mult decât îți recomandă medicul dentist. De ce? Pentru că tendința dinților este de a-și căuta tot timpul contact. În momentul în care tu nu mai ai un dinte acolo, dinții începi să migreze, așa încât să intre în contact. Dacă dinții au migrat, atunci e nevoie mai întâi să purtați un aparat dentar pentru a-i aduce pe poziția lor inițială, apoi să punem implantul și dintele peste implant.
Acum că ați văzut tot parcursul de la carie până la pierderea dintelui, și mai mult, complicațiile care pot apărea după pierderea unui dinte, cred că ați înțeles cât de important este să venim la fiecare șase luni la control pentru a trata din timp eventualele probleme care pot apărea.
Dar mult mai bine, pentru doar a preveni problemele, printr-un detartraj. Sper că acum vă este tot mai clar care sunt fazele de la carie până la pierderea dintelui și mai ales eventuale complicații care pot apărea după pierderea dinților.
E important să știți că, în afară de acest parcurs deranjant, reparația crește și ea ca timp, disconfort și mai ales bani pe care trebuie să-i investiți în sănătatea voastră dentară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: emisiune , sanatate , tratamente , dentist , carie
Dată publicare: 07-12-2023 07:55