Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zece semne care ne arată că avem deficit de vitamina D. Cum putem trata această problemă medicală

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, esențială pentru sănătatea organismului uman. Este cunoscută mai ales pentru rolul său în absorbția calciului și în menținerea sănătății oaselor, dar are și alte funcții importante.  

Experții sunt de acord că vitamina D este vitală pentru sănătatea noastră. Dacă nu ne expunem la lumina naturală a soarelui suficient sau nu consumăm alimente bogate în vitamina D, este posibil să nu menținem cantitatea adecvată a acestei vitamine în corp. Asta este o problemă, deoarece deficitul de vitamina D poate fi dăunător pentru oase și mușchi.

Deficitul de vitamina D afectează oamenii pe tot parcursul vieții. Copiii nu primesc suficientă vitamina D din laptele matern. De asemenea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este mai greu pentru pielea lor să producă cantități adecvate de vitamina D, ceea ce poate duce la deficiențe.

Ce este deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D este atunci când existp cantități inadecvate de vitamina D în organism, ceea ce poate cauza probleme de sănătate precum oase fragile și slăbiciune musculară. Este posibil să nu existe simptome, iar medicii nu verifică în mod obișnuit nivelul de vitamina D, astfel încât mulți oameni au deficiențe și nu își dau seama.

Citește și
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul, care sunt importante pentru sănătatea oaselor. Atunci când o persoană are o deficiență foarte mare de vitamina D, nu poate absorbi bine calciul alimentar. Este important să aveți niveluri adecvate de vitamina D în corp pentru a absorbi suficient calciu din alimentație. Nivelurile sănătoase de vitamina D contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea absorbției fosforului din alimentație.

De unde ne luăm vitamina D

De obicei, oamenii obțin suficientă vitamina D din expunerea la soare. Atunci când lumina soarelui atinge pielea, pielea transformă radiațiile ultraviolete în vitamina D.

De asemenea, oamenii obțin vitamina D din anumite alimente - inclusiv pește, gălbenuș de ou și lapte și cereale, sau din suplimente alimentare.

Atunci când nivelurile de vitamina D sunt scăzute și organismul nu este capabil să absoarbă corect calciul și fosforul, există un risc crescut de dureri osoase, fracturi osoase, dureri musculare și slăbiciune musculară. La adulții în vârstă, deficiența severă de vitamina D înseamnă niveluri mai mici de 10 ng/mL.

Cauzele deficitului de vitamina D Expunere insuficientă la lumina soarelui Pigment mai închis al pielii Malnutriție Insuficiență renală sau hepatică, care împiedică organismul să proceseze adecvat vitamina D Anumite medicamente Anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul Un istoric familial de deficit de vitamina D sau rahitism în copilărie

„Este important de reținut că nivelurile „normale” de vitamina D au fost determinate în mare parte în populațiile caucaziene. Afro-americanii tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D. Prin urmare, definirea deficienței de vitamina D la această populație necesită luarea în considerare a altor factori, cum ar fi nivelurile de hormon paratiroidian din sânge și nivelurile de calciu din sânge și urină”, spun Dr. Insogna și Carpenter, conform YaleMedicine.

În plus, unele persoane au condiții de sănătate care le îngreunează absorbția vitaminei D, inclusiv:

· Boala inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colita ulcerativă)

· Boala celiacă

· fibroza chistică

· Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică pentru pierderea în greutate

· Persoanele cărora le-au fost îndepărtate secțiuni ale intestinului subțire (rezecție)

· afecțiune care afectează pancreasul, cum ar fi insuficiența pancreatică exocrină

S-a sugerat că deficitul de vitamina D poate juca un rol în anumite afecțiuni, cum ar fi fibromialgia, sindromul de oboseală cronică și scleroza multiplă. Cu toate acestea, nu a fost încă stabilită o legătură de cauzalitate fermă între deficitul de vitamina D și aceste afecțiuni, precum și beneficiile terapeutice ale suplimentării cu vitamina D.

Zece simptome ale deficitului de vitamina D

Majoritatea persoanelor cu deficit de vitamina D nu observă niciun simptom. Alții pot observa simptome vagi care pot fi semne ale multor afecțiuni.

Simptomele posibile includ:

1. Durere musculară

2. Durere osoasă

3. Sensibilitate crescută la durere

4. Senzație de furnicături, „înțepături” la nivelul mâinilor sau picioarelor

5. Slăbiciune musculară în părțile corpului din apropierea trunchiului, cum ar fi brațele sau coapsele

6. Nesiguranță în timpul mersului, din cauza slăbiciunii musculare în șolduri sau picioare

7. Antecedente de oase rupte

8. Spasme musculare sau tremurături

9. Spasme musculare

10. Cârcei

Cum este diagnosticată deficiența de vitamina D

Deoarece adesea nu există simptome, identificarea deficitului de vitamina D poate fi dificilă. Medicii solicită de obicei un test al nivelului de vitamina D dacă un pacient raportează simptome precum dureri osoase sau musculare sau are alte afecțiuni care pot indica deficiență de vitamina D. Medicii pot întreba despre istoricul personal sau familial de rahitism, osteoporoză sau fracturi osoase.

Tratament pentru deficitul de vitamina D

Consumul mai multor alimente bogate în vitamina D nu este de obicei suficient pentru a corecta deficitul de vitamina D, astfel încât medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil un tratament cu suplimente.

Tipurile de suplimente cu vitamina D includ:

Suplimente de vitamina D2 (ergocalciferol), care sunt derivate dintr-o sursă vegetală; Suplimente de vitamina D3 (colecalciferol), care provin dintr-o sursă animală.

De asemenea, este important să vă asigurați că consumați suficient calciu. Persoanele care au niveluri adecvate atât de vitamina D, cât și de calciu sunt capabile să își reducă riscul de fracturi, dar acest lucru nu se întâmplă atunci când persoanele au doar niveluri adecvate de vitamina D și niveluri inadecvate de calciu.

În funcție de alte condiții de sănătate, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la întărirea oaselor și pentru a reduce riscul de osteoporoză și fracturi. Asigurarea unui nivel normal de vitamina D la pacienții cu probleme de malabsorbție a grăsimilor, inclusiv fibroza chistică și boala Crohn, poate fi dificilă și poate necesita doze foarte mari de suplimente.

De asemenea, puteți fi încurajat să consumați alimente bogate în vitamina D, inclusiv:

Anumite tipuri de pește, inclusiv ton, somon și sardine gălbenuș de ou Lapte și alte alimente care au fost îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi cereale sau suc de portocale

Unii medici recomandă, de asemenea, expunerea pielii de pe brațe, picioare și/sau față la lumina naturală a soarelui timp de 15 minute, de trei sau mai multe ori pe săptămână, pentru a ajuta pielea să producă vitamina D. Alți medici descurajează acest lucru, deoarece expunerea directă la lumina soarelui fără protecție solară poate crește riscul de cancer de piele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult