Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unele persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă foarte devreme, iar acum s-a aflat de ce

Ateroscleroza reprezintă o acumulare de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Aceasta se dezvoltă în timp și majoritatea oamenilor nu știu că au această boală până când nu suferă un infarct miocardic sau un AVC.

Factorii de risc tradiționali pentru dezvoltarea aterosclerozei includ colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, fumatul, obezitatea, lipsa de exerciții fizice și consumul unei diete bogate în grăsimi. Totuși, mai mult de jumătate dintre infarcturile miocardice se produc la persoane aparent sănătoase, cu niveluri medii sau scăzute de colesterol-LDL în plasmă.

Oamenii de știință americani au identificat acum o posibilă cauză. Este vorba despre o mutație în gena ACTA2, care poate face ca persoanele de 30 de ani – cu niveluri normale de colesterol și fără alți factori de risc – să dezvolte boala coronariană, se arată într-un raport publicat de European Heart Journal.

„Gena ACTA2 codifică o proteină specifică care nu are nimic de-a face cu colesterolul”, a declarat dr. Dianna Milewicz, autor principal al studiului, profesor și director al diviziei de genetică medicală de la facultatea de medicină McGovern din cadrul UTHealth Houston.

Citiți articolul integral pe SpotMedia!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult