Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tofu este încă o alternativă populară la carne, dar este într-adevăr sănătos? Iată ce spune știința

Tofu a fost creat cu secole în urmă în Asia, în principal din boabe de soia și apă.

Astăzi, este unul dintre cele mai populare alimente pe bază de plante și un înlocuitor ușor pentru produsele de origine animală precum puiul și ouăle.

„Tofu are o cantitate mare de proteine, ceea ce îl face o alternativă foarte bună pentru proteinele animale”, spune Jamie Mok, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, tofu conține, de asemenea, vitamine și minerale esențiale precum:

·   Calciu

·   Mangan

·   Fier

·   Vitamina A

Mâncarea pe bază de plante conține și izoflavone, un tip de estrogen din plante, spune Mok. Produsele din soia și izoflavonele nu sunt privite favorabil în SUA din cauza unei istorii complicate, potrivit AHA.

Unii oameni asociază izoflavonele cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de prostată. Preocuparea provine din legătura dintre nivelurile crescute de estrogen și un risc mai mare de apariție a acestor tipuri de cancer.

Acest lucru i-a determinat pe mulți să ridice să ridice semne de întrebare în ceea ce privește tofu ca alternativă sănătoasă. 

Este tofu cu adevărat sănătos?  

Dacă luați în considerare numai mineralele și vitaminele sale, tofu este o alegere sănătoasă pe care oamenii să o ia în considerare, spune Mok.

Dar „o concepție greșită este modul în care soia influențează nivelurile hormonale”, spune ea, „și [că] consumul de prea multă soia poate cauza unele probleme de sănătate”.

Mok spune că acest lucru este neadevărat. Deși soia conține izoflavone, acestea sunt similare cu estrogenul uman „dar mult mai slabe”, spune ea. Izoflavonele sunt, de asemenea, foarte diferite de estrogenul sintetic, ceea ce poate contribui la anumite probleme de sănătate, notează ea.

„Cercetările arată că aceste substanțe chimice din plante [izoflavone] sunt neutre sau chiar au unele beneficii pentru sănătate pentru a ajuta la reglarea estrogenului [și] la protejarea împotriva cancerului de sân”, spune Mok.

După ce au analizat cazurile a 9.514 supraviețuitori ai cancerului de sân în China și SUA, cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de izoflavone de soia post-diagnostic și un risc cu 25% mai mic de recidivă a tumorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult