Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. Cu ce boli se pot alege copiii vegetarieni. Avertismentul lansat de specialiștii în pediatrie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numărul vegetarienilor crește de la un an la altul, și, pe lângă adulți, sunt și copii. Părinții cred că îi hrănesc sănătos, cu legume și fructe, fără carne.

Dar un studiu întins pe mai mulți ani, sub coordonarea unor medici americani, și publicat recent arată că o astfel de alimentație poate afecta creșterea acestor copii, care au șanse mai mari să fie sub-ponderali. Iar specialiștii pediatri atrag atenția ca în lipsa proteinelor din carne, creierul copiilor poate avea probleme de dezvoltare.

Denis: „Cereale, banană, măr, pară, struguri”.

Așa ne-a răspuns Denis, atunci când l-am întrebat ce îi place să mânânce cel mai mult. Mama lui spune că nu îi place carnea, însă reușește să îl convingă uneori cu un snițel sau un piept de pui cu legume.

Mama: Am băiețelul, dar el mănâncă mai mult vegetal.

Citește și
Dietă
Secretul unui slăbit eficient și de durată. Câteva reguli simple

Reporter: Ce îi dați?

Mama: Legume, îi place și puiul, singura carne pe care o mânâncă, porumb, pate vegetal. Încercăm să fim adaptați la un mediu mai sănătos.

Mama: Poate mai târziu , acum nu, e prea devreme. Poate de la cinci ani.

Reporter: Și de la cinci ani v-ați gândi la o dietă?

Mama: Cred că atunci și-ar da seama și ei și pot alege singuri. E de alegere și gust. O să își aleagă gustul apetitul, vor ști ce le place, ce nu le place.

Ce indică studiul făcut de medicii pediatri

9.000 de copii cu vârste între șase luni și opt ani, din mai multe țări ale lumii, au participat la un studiu făcut de medicii pediatri, care le-au urmărit, timp mai mulți ani, creșterea în funcție de dieta alimentară, cu sau fără carne.

Rezultatele, publicate în revista „Pediatrics” au arătat ca valorile de înălțime, masa corporală, vitamina D și fier sunt asemănătoare, în schimb apar întârzieri de creștere la cei care nu au mâncat carne.

Potrivit rezultatelor, copiii vegetarieni au șanse aproape duble de a fi subpodenrali, față de copiii non-vegetarieni. Autorii studiului spun că o greutate sub cea normală poate fi un semn de malnutriție și poate indica faptul că dieta nu este suficientă pentru a susține o creștere adecvată. Totuși, autorii studiului nu au avut acces la toate datele referitoare la dieta pe care copiii au avut-o și nici la exercițiile fizice, pentru că toate aceste lucruri pot influența nutriția și creșterea minorilor.

Medicii spun ca întâlnesc parinți vegetarieni care vor ca și copiii lor si aibi același regim alimentar. De aceea, îi avertizează pe părinți să aibă grijă la alimentația celor mici, care au nevoie de proteine din carne, lapte, ouă și pește. Lipsa proteinelor și a enzimelor în special le poate afecta dezvoltarea.

Medic pediatru: „Proteinele oferite printr-o dietă vegană nu sunt de bună calitate”

Greutatea și înălțimea au de suferit, iar problemele pot continua în viața de adult.

Emiliana Costiug, pediatru: „Proteinele oferite printr-o dietă vegană, vegetariană nu sunt de bună calitate, chiar dacă părinții le oferă copiilor proteine vegetale pe bază de soia, din diferite semințe, acestea au o calitate mult inferioară față de cele naturale. Altfel, ne lovim de tot felul de carențe, cum ar fi tulburările de creștere și până la dezvoltărea intelectuală a copilului. Și să nu mai vorbim de carențele nutriționale, cum ar fi deficitul de fier și deficitul de vitamine, mai ales cele din complexul B”.

Parinților care nu vor să consume carne, medicii le recomandă un regim lacto-vegetarian.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult