Studiu: Consumul de lactate duce la scăderea riscului de AVC
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar unul dintre cele mai mare studii realizate vreodată pe acest subiect arată că trei porţii moderate de lactate pe zi, fie că vorbim despre iaurt, brânză sau lapte, pot preveni chiar şi bolile cardiovasculare.
Conţinutul mare de grăsimi saturate a contribuit la reputaţia proastă a lactatelor, la care tot mai mulţi oameni renunţă cu totul. Aceste alimente conţin însă şi aminoacizi specifici, vitamina K, calciu, potasiu şi magneziu, care au efecte benefice asupra sănătăţii.
Dr. Mahshid Dehghan, coordonatoarea studiului: „Povestea grăsimilor saturate datează de mult şi e bazată pe presupunerea că acestea cresc nivelul colesterolului LDL, conducând la ateroscleroză şi la boli cardiace şi coronariene."
Analizând obiceiurile alimentare a 130.000 de oameni din 21 de ţări timp de nouă ani, cercetătorii canadieni au constatat contrariul. Cei care au consumat cele mai multe lactate prezintă în medie risc cu 10 la sută mai mic de boli cardiovasculare. În cazul accidentului vascular cerebral, riscurile scad chiar cu 34%.
Dar consum mare nu înseamnă cantităţi industriale. Cercetătorii recomandă trei porţii pe zi, ceea ce înseamnă o cană de lapte sau iaurt, o linguriţă de unt sau o felie de brânză de 15 grame.
Dr. Mahshid Dehghan, coordonatoarea studiului: „Mesajul principal al studiului nostru e pentru cei care nu consumă deloc. Noi spunem că trebuie să încurajăm oamenii care nu consumă lactate să-şi crească consumul. Nu îi încurajăm pe cei care au deja un consum zilnic foarte ridicat să-l mărească şi mai mult."
Contează, de asemenea, şi ce lactate alegeţi. În cazul iaurtului şi laptelui, beneficiile cântăresc mai mult decât riscurile. Atenţie însă la câtă brânză şi cât unt consumaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!