Șeful OMS este optimist că pandemia va fi învinsă în 2022. Condiția pentru ca acest lucru să se întâmple
Într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, acesta s-a arătat împotriva „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către anumite țări.
Comentariile făcute de Tedros Adhanom Ghebreyesu vin la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri cu o tulpină necunoscută de virus care provoacă pneumonie în China.
În prezent, numărul cazurilor de Covid-19 în lume se ridică la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.
În întreaga lume, oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă, multe țări dorind să descurajeze aglomerațiile.
Coronavirusul rămâne parte din viața de zi cu zi: o boală care a închis granițele, a produs suferință, a despărțit familii și a făcut din mască un accesoriu de neocolit.
În ciuda tuturor acestor lucruri, Tedros Adhanom Ghebreyesu a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata Covid-19.
Șeful OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.
„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea”, a spus el.
„Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesu.
Obiectivul OMS în 2022
În mesajul său, acesta a adus în discuție și ratele scăzute de vaccinare din unele țări.
În timp ce mare parte a populației din Europa și din America a primit cel puțin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a atinge o rată de vaccinare completă de 40% în fiecare țară până la sfârșitul anului 2021 a fost ratat, mai ales în cazul Africii.
Tedros Adhanom Ghebreyesu a criticat, în numeroase rânduri, națiunile bogate pentru că împiedică aprovizionarea globală cu vaccinuri, vaccinând complet o mare parte din populația lor, în timp ce alte state încă așteaptă primele doze.
Pentru 2022, OMS și-a stabilit un obiectiv clar: vaccinarea a 70% din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.