Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gripă şi răceala nu se tratează cu antibiotice. Este semnalul de alarmă tras de autorităţile din sănătate care spun că mai mult de jumătate dintre antiboticele înghiţite de români sunt luate fără motiv.

Iar vina se împarte în mod egal între pacienţi şi doctorii care eliberează prea uşor, aceste medicamente extrem de puternice. Consecinţele sunt însă dramatice: consumul exagerat a crescut rezistenta unor bacterii periculoase, iar acest lucru, duce la imposibilitatea de a mai trata infecţii grave.

Suntem pe locul 5 în Europa la consumul de antibiotice, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România consumul a aproape 60% dintre antibiotice se face fără motiv. Inclusiv unii dintre medici admit că se eliberează mult prea uşor astfel de reţete fără să încerce un alt tratament.

Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: ''exista şi teamă practicianului teoretic de a nu greşi şi de a-l lăsa pe pacient descoperit în faţa unei infecţii bacteriene, apoi părinţii spun că a mai avut acum două luni şi i-a trecut cu antibiotic sau că i-a zis o mămică în parc. Greşim şi noi că medici, greşesc pacienţii, greşesc şi farmaciştii că dau fără reteta''

Gripă şi răceala sunt două afecţiuni pe care romanii încearcă să le trateze greşit cu antibiotic. Mulţi le dau inclusiv copiilor iar din această cauză în timp creşte rezistenţa în tratarea unor infecţii. Să nu uităm că în organismul nostru ajung şi antibioticele cu care sunt tratate animalele.

Citește și
medicamente
O companie de medicamente din România își deschide sediu în Vietnam. ”Oameni foarte muncitori”

Iar explicaţia este simplă: gripă şi răceala sunt boli cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice!

Consumul exagerat de astfel de tratamente creşte rezistenta unor bacterii periculoase care produc septicemii. Şi vorbim aici atât de cele pe care le poate avea bolnavul, cum sunt stafilococul auriu, piocianic sau e-coli, dar şi de bacterii intraspitalicesti precum Acinetobacter şi Klebsiella.

Iar consecinţele sunt dramatice: boala prelungită, toxicitate crescută, leziune permanente, sechele, costuri tot mai mari pentru sistemele de sanatate.

Deşi avem un consum alarmant de antibiotice, autorităţile au făcut doar o singură campanie de conştientizare.

''Nu antibiotice la întâmplare!'' atrăgea atenţia asupra efectului negativ al consumului abuziv de antibiotice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult