Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grăsimile trans ucid sute de mii de oameni şi trebuie eliminate în următorii 5 ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aceste grăsimi se regăsesc în produse alimentare, cum sunt biscuiţii, chipsurile, prăjiturile dar şi în mâncarea fast-food. Autorităţile din România spun că vor lua măsuri în această privinţă, dar uita că proiect de lege zace în parlament de două luni.

Medicii au reclamat ca grăsimile trans, adică cele obţinute prin hidrogenarea uleilor vegetale, nu sunt sănătoase. Sunt folosite pe scară largă în fabricarea alimentelor. Se găsesc în margarină, în foile de plăcintă congelate, în chipsuri, biscuiţi, hamburgeri, floricelele de porumb pentru cuptorul cu microunde, şi lista ar putea continua.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: „'Acestea sunt ieftine şi uşor de folosit, fapt ce le face populare în rândul producătorilor''

Doar ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras concluzia, în urma unor studii, că aceste grăsimi duc la moartea celor care se hrănesc cu ele ani de zile.

Citește și
CSID
La ce riscuri se expun cei care beau alcool, după ce consumă mâncare bogată în grăsimi

''OMS atrage atenţia că în ficare an 500 de mii de oameni mor din cauza grăsimilor folosite în sistemul industrial pentru prăjit. Estimările arată că înlocuirea lor cu uleiurile sănătoase va salva peste 10 milioane de oameni în 25 de ani de la eliminarea lor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ţările să elimine aceste grăsimi trans în următorii 5 ani, operând modificări în legislaţie sau prin prevenţie. Ele trebuie înlocuite cu grăsimile de origine animală.

În locul produselor care conţin aceste grăsimi periculoase, medicii vă sfătuiesc să le alegeţi pe cele care conţin uleiuri de floarea soarelui, de în sau măsline. Reprezentanţii fabricanţilor care vând astfel de produse spun că se vor supune modificărilor legislaţiei.

Sorina Pintea: „Vrem să facem asta în următorii 5 ani, cred că este nevoie de un termen mai lung''.

Culmea este ca în Parlament exista deja un proiect de lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman care încă nu a fost luat în dezbatere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult