Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

România se pregăteşte să limiteze prin lege folosirea grăsimilor trans în alimentele produse industrial.

Este vorba despre anumite substanţe pe care unii producători le folosesc la floricele, creme, torturi, biscuiți, sosuri, napolitane şi chipsuri. Acestea îmbunătăţesc gustul alimentului, consistența şi, foarte important, îi prelungesc valabilitatea.

Consumate constant, ne avertizează specialiştii, cresc masiv riscul de boli de inimă, infarct şi obezitate.

Mulţi îşi încep ziua cu margarina unsă pe pâine, sorb la prânz o supă rehidratată, asezonată cu bază pentru mâncăruri şi cu insule de grăsime stoarsă din plic. La final, pe post de desert, oamenii aleg prăjitura pufoasă cu cremă aromată, pusă pe raft cu câteva luni înainte să fie aşezată pe farfurie.

Consumator: „Mănânc în general fără sare şi fără grăsime.” Reporter: „Dar ştiţi şi de care grăsime?” Consumator: „Grasime animală!”

Citește și
csid
Cum vă puteţi da seama că aveţi grăsime între organele interne

Ei bine, Uniunea Europeană nu are probleme cu untura de porc, ci cu grăsimea sintetică. Folosiţi ca aditivi în prepararea industrială, acizii trans fac alimentele să râncezească mai greu. Să fie aerate ca frişca şi cu o consistenţă stabilă, altfel am găsi în borcan maioneza tăiată. Din nefericire, aceste avantaje au şi un cost.

Adrian Wiener, inițiatorul proiectului: „Cresc depunerile de grăsimi pe vasele de sânge şi predispun la atac cerebral, la infarct miocardic, cresc riscul de diabet zaharat. Sunt foarte multe studii făcute, e o certitudine ştiinţifică.”

Proiectul de lege, care a trecut deja de senat cu unanimitate, copiază legi similare adoptate deja în Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Ungaria şi Norvegia, prin care cantitatea maximă admisă pentru acizi trans este de două grame pe suta de grame de grăsimi.

În Germania, Olanda şi Marea Britanie, instituţiile care se ocupă de sănătatea publică au negociat cu reprezentanţii industriei alimentare reducerea voluntară şi progresivă a cantităţii de acizi trans din alimente. Au fost găsite rapid soluţii tehnice de înlocuire a acestor compuşi potenţial dăunători. Nici preţurile nu au crescut, nici varietatea produselor nu a scăzut.

Iniţiatorii legii consideră, însă, că în ţara noastră o asemenea schimbare de bunăvoie este puţin probabilă.

Şi totuşi, producătorii se pregătesc deja pentru reglementări mai stricte. Deşi legea nu îi obligă, au început să afişeze pe etichete nu doar cantitatea totală de grăsime, ci şi proporţia celor săturate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut din limitarea grăsimilor trans o prioritate globală până în 2023. Proiectul care ar interzice în România orice aliment cu mai mult de 2 la sută grăsimi trans se află în Comisia de Agricultură de la Camera Deputaţilor. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult