Remedii naturiste pentru picioare umflate. Ce poți să faci pentru a scăpa de disconfort
Aceste umflături, cunoscute sub denumirea medicală de edeme, pot apărea la nivelul gleznelor, gambelor sau coapselor. Descoperă de ce se umflă picioarele, care sunt remediile naturiste pentru picioarele umflate și când este indicat să consultăm medicul.
De ce se umflă picioarelePicioarele se pot umfla fie din cauza retenției lichidiene, fie a inflamației cauzate de un traumatism (cum ar fi o căzătură sau o lovitură) sau de o afecțiune cronică.
Conform NHS UK și Mayo Clinic, atunci când nu sunt legate de prezența unei boli, edemele periferice pot fi cauzate de:
Excesul ponderal (suprapondere sau obezitate);
Sedentarismul (lipsa activității fizice);
Purtarea unor pantaloni prea strâmți;
Alimentația bogată în sare;
Statul în șezut și ortostatismul prelungit;
Sarcina;
Anumite medicamente (cum ar fi contraceptive orale sau alte tratamente hormonale, antidepresive, corticosteroizi, unele antihipertensive).
Aceleași surse menționează că aceste edeme pot avea cauze patologice precum:
Limfedemul – afecțiune a sistemului limfatic, care se asociază cu retenția de lichide. Conform Mayo Clinic, poate fi congenital (prezent de la naștere) sau poate fi cauzat de cancer, de tratamentul oncologic ori de o intervenție chirurgicală;
Boli cardiovasculare – pericardita (inflamația țesutului care acoperă inima), cardiomiopatia, insuficiența cardiacă, tromboza venoasă profundă, insuficiența venoasă cronică, tromboflebita (inflamația unei vene, din cauza formării unui cheag de sânge);
Afecțiuni renale – cum ar fi boala cronică de rinichi, insuficiența renală acută sau sindromul nefrotic;
Afecțiuni ale sistemului osteoarticular – artrita reumatoidă, osteoartrita, bursita genunchiului;
Alte patologii – hipertensiunea pulmonară, ciroza, infecții la nivelul pielii (cum ar fi celulita).
De asemenea, inflamația la nivelul picioarelor poate apărea ca răspuns la înțepătura unei insecte, o leziune sau un traumatism, cum ar fi în caz de entorsă, fracturi sau arsuri.
Ce remedii naturiste putem folosi pentru picioarele umflateIa în considerare următoarele remedii naturiste pentru picioarele umflate, așa cum sunt prezentate de Healthline și celelalte surse menționate anterior, care te pot ajuta să ții sub control edemele:
Ridicarea picioarelorUn remediu eficient pentru reducerea edemelor periferice este ridicarea picioarelor mai sus decât nivelul inimii. Așază o pernă înaltă sau un scaun sub picioare atunci când stai în pat, în șezut sau când dormi. Repetă de mai multe ori pe zi.
Reducerea consumului de sareDacă obișnuiești să adaugi multă sare în mâncare, retenția de fluide poate fi atribuită excesului de sodiu, care atrage apa în celule. Cum reduci aportul de sodiu:
Evită să adaugi sare în plus în farfurie;
Elimină din dietă alimentele procesate industrial, bogate în sodiu, cum ar fi mezelurile, produsele fast-food, snacks-urile, covrigeii sărați, alunele sărate și conservele;
Pentru a reduce cantitatea de sare adăugată în mâncare folosește ierburi aromatice (de exemplu, rozmarin, oregano, busuioc, tarhon), care dau aromă preparatelor.
De asemenea este esențial să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată pe termen lung, bogată în fructe și legume. Alături de activitatea fizică regulată, alimentația optimă te ajută să menții o greutate normală și să previi, astfel, edemele.
Ciorapi de compresieCiorapii compresivi sunt o soluție eficientă pentru îmbunătățirea circulației venoase, în cazul persoanelor diagnosticate cu insuficiență venoasă cronică, o condiție medicală caracterizată de acumularea sângelui în partea inferioară a corpului. Acestea ajută la ameliorarea picioarelor umflate inclusiv în contextul limfedemului. Totuși, nu trebuie utilizate de pacienții cu boală arterială periferică.
Activitate fizicăDacă ai un stil de viață sedentar este important să începi să faci mai multă activitate fizică. Atunci când ești nevoit să stai în șezut sau în ortostatism un timp prelungit, asigură-te că îți rezervi câteva pauze pentru a face puțină mișcare – urcă scări, fă o serie de genuflexiuni sau o plimbare scurtă.
Potasiu și magneziuDeficitul de potasiu și cel de magneziu s-au asociat cu retenția de apă. O soluție poate fi să incluzi în dietă alimente bogate în aceste minerale.
Alimente bogate în potasiu:
avocado;
cartof;
banane;
caise deshidratate;
linte;
fasole;
portocale.
Alimente bogate în magneziu:
spanac și alte vegetale cu frunze verzi;
migdale;
cartof;
caju;
orez brun;
leguminoase boabe;
cacao sau ciocolată neagră.
Înainte de a utiliza suplimente alimentare care conțin aceste minerale, cere sfatul medicului sau dieteticianului.
MasajMasarea picioarelor poate fi un remediu eficient în cazul limfedemului, deoarece stimulează mișcarea limfei (lichidul care circulă în sistemul limfatic), ceea ce reduce edemele. În orice caz, pentru a obține acest beneficiu, este important să utilizezi tehnici corecte de masaj – mișcări ferme, aplicate cu o presiune ușoară, dinspre picioare către trunchi și nu invers.
HidratareDeshidratarea favorizează retenția de apă în organism și apariția edemelor periferice. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei, astfel încât să previi deshidratarea. În orice caz, anumite patologii (cum ar fi insuficiența cardiacă) pot impune restricție de lichide. Dacă ești diagnosticat cu o afecțiune cronică, cere sfatul medicului cu privire la cantitatea zilnică de apă recomandată în cazul tău.
Când trebuie să consultăm medicul pentru picioarele umflateDeși remediile naturiste pentru picioare pot ajuta uneori, acestea nu înlocuiesc consultația medicală și tratamentul recomandat de medic.
Este esențial să te programezi la medic, dacă:
Umflăturile nu se ameliorează în urma remediilor naturiste pentru picioare umflate;
Simptomele se agravează.
Solicită de urgență îngrijiri medicale, în următoarele situații:
Edemele periferice apar spontan, sunt severe și foarte dureroase;
Zonele edemațiate sunt fierbinți la atingere și roșii;
Ești diagnosticat cu diabet zaharat și ți se umflă picioarele;
Manifestările apar imediat după un accident rutier sau o căzătură;
Doar unul dintre picioare se umflă, provocând durere, dar fără o cauză aparentă (cum ar fi un traumatism);
Edemele apar la un singur picior, iar pielea este palidă și rece la atingere;
Pe lângă edemațiere, te confrunți cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, frisoane, tuse cu sânge, dificultăți de respirație, scurtarea respirației, dureri sau disconfort în piept, amețeli, leșin.
Prin urmare, picioarele se pot umfla din numeroase cauze, inclusiv de natură patologică. În unele cazuri, remediile naturiste pentru picioare umflate și optimizarea stilului de viață pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor. Totuși, atunci când problema apare frecvent sau este severă, sunt recomandate investigațiile medicale.
Sursa: NHS UK, Mayo Clinic, Healthline, StirilePROTV
Dată publicare: 11-09-2023 13:42