Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România. Anul acesta, în ţară nu s-a făcut nici o intervenţie de acest fel, iar autorităţile nu au încheiat vreun acord pentru a trimite bolnavii în străinătate.

Responsabilii spun că vor face o înţelegere cu Ungaria, unde ar urma să fie operaţi 10 pacienţi români. Dar cei în suferinţa nu mai au încredere în promisiuni. Pentru ei, fiecare zi care trece fără transplant, ar putea însemna sfârşitul.

Ionuţ suferă de o boală cumplită de plămâni, iar singura lui şansă este un transplant. Abia în urmă cu 3 luni a început evaluarea pentru a putea fi pus pe lista de aşteptare. Între timp, doctorii i-au descoperit şi alte probleme, iar starea lui s-a agravat.

Din această cauză, deocamdată nu poate fi trecut pe această listă. Ionuţ a făcut un apel disperat pe Facebook şi spune că nu vrea să aibă soarta lui Călin Fărcaş, tânărul din Braşov care a aşteptat doi ani un transplant şi s-a stins chiar dacă oameni din toată ţara au adunat bani pentru operaţie.

Citește și
Protestul de 15 minute #șîeu
Mișcarea #șieu. Românii au blocat străzile în zeci de orașe și au cerut autostrăzi

Ionuţ Anghel, pacient: Medicii spun că procedura de evaluare a unui bolnav care are nevoie de transplant poate dura mai bine de 3 luni.

Mai întâi, medicul curant trimite dosarul la Comisia de Transplant. Aceasta îl evaluează şi decide dacă bolnavul se poate încadra pentru a primi un organ nou. Dacă da, se fac toate analizele necesare şi după aceea este trecut pe lista de aşteptare.

Conferențiar doctor Dragoş Bumbăcea: "Dacă se descoperă alte probleme nu pot fi puşi pe listă, până când acestea nu se rezolvă. Din momentul în care e pe lista poate fi chemat oricând pentru un transplant..."

Chiar şi dacă ajung pe lista de transplant, şansele în România pentru bolnavi sunt foarte mici pentru că nu există donatori.

La Spitalul Sfânta Maria s-au făcut până acum 4 transplanturi de plămâni. Alţi 4 pacienţi sunt pe lista de așteptare şi mai mulţi în evaluare. Din păcate, anul aceasta nu a avut loc nicio astfel de intervenţie chirugicala, din cauza lipsei de donatori.

Conferențiar doctor Dragoş Bumbăcea: "Plămânii se prelevează cel mai puţin.."

Şi atunci ce şanse au bolnavii care au nevoie de un transplant pulmonar? Pe de o parte românia ar trebui să devină membru cu drepturi depline În Eurotransplant, o asociaţie formată din 6 ţări europene care se ajută între ele cu organe atunci când pe plan naţional nu sunt donatori.

O altă variantă ar fi ca statul român să încheie parteneriate cu clinici din străinătate care să accepte să ne opereze bolnavii. Clinica AKH, unde au fost operaţi până acum pacienţii romani, nu ne mai primeşte bolnavii. Ministrul Sănătăţii vorbea încă de anul trecut de posibile înţelegeri cu spitale din Ungaria sau Italia.

Însă nu doar bolnavii cu afecţiuni pulmonare au de suferit. Problemele din transplant se răsfrâng şi asupra celor care au nevoie de o inimă, un ficat sau rinichi. De la începutul anului s au făcut doar 19 transplaturi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult