Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România

Ultimul update: Sambata 16 Martie 2019 18:40
Data publicarii: Vineri 15 Martie 2019 19:20
Categorie: Sanatate

Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România. Anul acesta, în ţară nu s-a făcut nici o intervenţie de acest fel, iar autorităţile nu au încheiat vreun acord pentru a trimite bolnavii în străinătate.

Responsabilii spun că vor face o înţelegere cu Ungaria, unde ar urma să fie operaţi 10 pacienţi români. Dar cei în suferinţa nu mai au încredere în promisiuni. Pentru ei, fiecare zi care trece fără transplant, ar putea însemna sfârşitul.

Ionuţ suferă de o boală cumplită de plămâni, iar singura lui şansă este un transplant. Abia în urmă cu 3 luni a început evaluarea pentru a putea fi pus pe lista de aşteptare. Între timp, doctorii i-au descoperit şi alte probleme, iar starea lui s-a agravat.

Din această cauză, deocamdată nu poate fi trecut pe această listă. Ionuţ a făcut un apel disperat pe Facebook şi spune că nu vrea să aibă soarta lui Călin Fărcaş, tânărul din Braşov care a aşteptat doi ani un transplant şi s-a stins chiar dacă oameni din toată ţara au adunat bani pentru operaţie.

Ionuţ Anghel, pacient: Medicii spun că procedura de evaluare a unui bolnav care are nevoie de transplant poate dura mai bine de 3 luni.

Mai întâi, medicul curant trimite dosarul la Comisia de Transplant. Aceasta îl evaluează şi decide dacă bolnavul se poate încadra pentru a primi un organ nou. Dacă da, se fac toate analizele necesare şi după aceea este trecut pe lista de aşteptare.

Conferențiar doctor Dragoş Bumbăcea: "Dacă se descoperă alte probleme nu pot fi puşi pe listă, până când acestea nu se rezolvă. Din momentul în care e pe lista poate fi chemat oricând pentru un transplant..."

Chiar şi dacă ajung pe lista de transplant, şansele în România pentru bolnavi sunt foarte mici pentru că nu există donatori.

La Spitalul Sfânta Maria s-au făcut până acum 4 transplanturi de plămâni. Alţi 4 pacienţi sunt pe lista de așteptare şi mai mulţi în evaluare. Din păcate, anul aceasta nu a avut loc nicio astfel de intervenţie chirugicala, din cauza lipsei de donatori.

Conferențiar doctor Dragoş Bumbăcea: "Plămânii se prelevează cel mai puţin.."

Şi atunci ce şanse au bolnavii care au nevoie de un transplant pulmonar? Pe de o parte românia ar trebui să devină membru cu drepturi depline În Eurotransplant, o asociaţie formată din 6 ţări europene care se ajută între ele cu organe atunci când pe plan naţional nu sunt donatori.

O altă variantă ar fi ca statul român să încheie parteneriate cu clinici din străinătate care să accepte să ne opereze bolnavii. Clinica AKH, unde au fost operaţi până acum pacienţii romani, nu ne mai primeşte bolnavii. Ministrul Sănătăţii vorbea încă de anul trecut de posibile înţelegeri cu spitale din Ungaria sau Italia.

Însă nu doar bolnavii cu afecţiuni pulmonare au de suferit. Problemele din transplant se răsfrâng şi asupra celor care au nevoie de o inimă, un ficat sau rinichi. De la începutul anului s au făcut doar 19 transplaturi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Filmul inaugurării autostrăzii de 1 m din Moldova. Mii de români şi-au unit vocea la protest
Filmul inaugurării autostrăzii de 1 m din Moldova. Mii de români şi-au unit vocea la protest
VIDEO PROTVPLUS.RO
femeie in spital
Decizia luată de familia unei tinere rănite grav într-un accident. A salvat mai multe vieţi
Reacția firmelor bănuite că au distribuit dezinfectanți "neconformi" mai multor spitale
În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață
Tulpină nouă de rujeolă, descoperită în România. 62 de oameni au murit
Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România
Ce boli trădează insomnia. Sfaturile specialiștilor pentru un somn sănătos
Teste rapide, nedecontate pentru pacienți
Teste rapide, care pot depista boli grave, nedecontate pentru pacienți
Un pacient din Craiova NU a fost operat din cauza neînțelegerilor dintre medici
Secția de Chirurgie şi Ortopedie a Spitalului de Copii Cluj, modernizată dintr-o donație
Anchetă la spitalul din Târgu Neamț. Un bărbat a murit după ce a fost la control
Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie, spune OMS. ”E scenariul care mă ține treaz”
Cât de grav sunt afectaţi copiii de o SINGURĂ ţigară fumată de mamă în timpul sarcinii