Numărul românilor care se intoxică cu ciuperci crește alarmant. Avertismentul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Luni, 8 persoane din Timiș, printre care un bebeluș de 11 luni, au ajuns la urgenţe. În grija doctorilor au ajuns și un tânăr de 27 de ani din Bacău și părinții lui. Toți erau în stare gravă și au fost transferați la Iași.
Medicii trag un semnal de alarmă și ne transmit că nu există nici o metodă pentru verificarea ciupercilor otrăvitoare, doar analize de laborator.
Băiatul de 27 de ani şi părinţii lui au mers vineri la Spitalul Judeţean din Bacău.
"S-au prezentat în data de 20 cu scaune diareice, greaţă, vărsături şi dureri abdominale importante postconsum de ciuperci hribi, pâinişoare”, a precizat medicul Tereza Zorilă.
Au refuzat însă internarea şi s-au întors acasă. Dar starea lor s-a agravat luni.
Unul dintre copiii familiei, care nu a gustat din mâncarea pregătită, spune că femeia ar fi verificat ciupercile folosind o metodă tradiţională.
"Ştiau şi ei de metoda asta cu ceapă că dacă se înverzeşte nu-s bune, dar nu s-a întâmplat nimic. Au ţinut tratament, dar tot ce au luat, pastile, le-au vărsat."
Specialiştii le atrag însă atenţia oamenilor că nu exista nici o metodă sigură prin care ciupercile să fie verificate. Doar analizele de laborator pot spune cu certitudine dacă sunt bune.
Nicoleta Ianovici, biolog Universitatea de Vest: "Sunt uşor de confundat şi nu ar trebui să se erijeze nimeni în mare consumator pentru că se expune la nişte riscuri."
Doctorii atrag atenţia că otrava din ciuperci este foarte periculoasă - o singură ciupercă poate să omoare un om.