Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de bolnavi mor anual în România în aşteptarea unui transplant. Numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar vina este a autorităţilor, recunoaşte Ministerul Sănătăţii.

Oamenii şi-au pierdut încrederea în sistem din cauza scandalurilor în care au fost implicaţi unii doctori. "Am început să schimbăm lucrurile şi, chiar dacă este greu, medicii trebuie să convingă familiile aflate în suferinţă să doneze organele, pentru a salva alte vieţi”, a spus Sorina Pintea, la Ziua Donatorului de Organe.

Sunt 6 luni de când un bărbat aşteaptă un transplant de rinichi. A fost diagnosticat cu rinichi polichistic şi este dependent de dializă.

5314 de bolnavi aşteaptă un transplant doar pentru rinichi. Alţi 579 au nevoie de un ficat, 35 de plămâni şi 195 de inimă.

Doar că de la an la an a scăzut numărul donatorilor. Rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală au refuzat în 57 de cazuri să îşi dea acordul pentru prelevare, ceea ce înseamnă că cel puţin 150 de bolnavi au pierdut ocazia de a primi un organ nou, care să îi salveze.

Citește și
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea
Sorina Pintea a numit un nou director executiv la Agenția Națională de Transplant

Dana Tomescu, medic terapie intensivă: "O grefă înainte 2013-2014, în maxim 48 de ore. De 2 săptămâni nu am avut niciun fel de donator.''

Sorina Pintea: ''O parte din vină aparţine autorităţilor. Ar fi trebuit să avem de multă vreme o lege a transplantului, să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene: suplimentarea veniturilor."

De aceea, ministrul Sănătăţii a schimbat conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant. S-au adăugat şi concluziile unui audit care ar arăta că responsabilii nu ştiau la nivel centralizat câte transplanturi s-au efectuat în spitalele din ţară şi cu ce rezultate.

Ministerul Sănătăţii spune că aplicaţiile informatice ale Agenţiei Naţionale de Transplant erau în proprietatea unei firme private, ceea ce înseamnă ca persoane din afara sistemului medical aveau acces la registrul pacienţilor şi la datele lor personale. Fosta conducere susţine însă că a procedat aşa pentru că ANT nu avea angajaţi specializaţi în IT şi că angajaţii firmei au semnat contracte de confiedentialitete''

Surse din Minister spun că timp de 2 ani ANT ar fi plătit ilegal peste 50.000 de euro pentru servicii juridice şi financiar contabile. Fostul directorul executiv susţine însă că acest lucru nu s-a întâmplat în madatul său.

Ministerul Sănătăţii vrea ca odată cu schimbarea legii privind transplantul să introducă România în Asociaţia Europeană ”Eurotransplant”, prin care cetăţenii romani se pot opera în străinătate.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult