Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noua lege a transplantului de organe. Centrele private ar putea primi finanţare ca cele publice

Centrele private de transplant ar putea primi finanţare în aceeaşi măsură ca cele publice. Mai mult, spitalele particulare vor putea să transplanteze şi organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

Sunt două modificări importante pe care autorităţile din Sănătate le introduc în noua lege a transplanatului de organe. Proiectul este aproape gata şi vor fi definite şi criteriile după care vor fi selectaţi pacienţii care au nevoie de operaţie.

Un pacient a primit un rinichi de la soţia lui. Transplantul a fost realizat într-o clinică privată din Braşov şi a costat 28.0000 de euro. Iar pentru o tânără româncă, studentă în Elveţia, statul elveţian a plătit operaţia efectuată în aceeaşi clinică.

Bogdan Moldovan, chirurg: "Cu două zile de transplant Agenţia naţională de transplant ne trimitea mesaje să nu facem cazurile, erau sunaţi medicii să nu participe la intervenţii.''

Alţi doi bolnavi au fost operaţi aici după ce medicii au participat la crosuri caritabile şi au strâns bani.

Citește și
avocatul poporului
Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul unui tânăr care are nevoie de transplant

Emanuel Ungureanu, deputat USR: "Avem o discriminare clară între privat şi stat. Banii trebuie să urmărească pacientul şi la stat şi la privat să fie gratuit.''

De aceeaşi părere este şi ministrul sănătăţii care spune că legea va fi modificată astfel încât transplantul să fie decontat şi în spitalele private.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Cred că nu va fi nevoie să facem discriminări între centrele publice şi centrele private. Bineînţeles cu anumite condiţii şi criterii, dar pacientul trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii când este vorba de transplant "

O altă modificare în ceea ce priveşte transplantul din România se referă la faptul că în centrele private se vor putea face astfel de operaţii şi cu organe prelevatre de la donatorii aflaţi în moarte cerebrală, nu doar de la donatori vii cum se întâmplă în prezent.

Conform noului proiect legislativ în sfârşit se va ţine cont de registrul unic naţional. Pacienţii vor fi selectaţi în funcţie de gravitatea cazului, dar şi după criterii etice, adică un organ prelevat de la un copil nu va mai ajunge la adult, dacă un alt copil are nevoie. Autorităţile vor astfel să-i încurajeze pe oameni să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, pentru că numărul operaţiilor de transplant să crească.

Emanuel Ungureanu: "În proiectul de lege dispare posibilitatea ca la mâna şefului de secţie, la mâna acelui Dumnezeu medical să fie cine intră în sală şi cine nu, sunt criterii foarte clare de selecţie."

În lege sunt trecute şi condiţiile în care România poate face schimb de organe cu alte ţări europene. Acestea vor putea fi exportate doar dacă la noi nu sunt bolnavi compatibili. În plus, rămâne în vigoare acordul cu Eurotransplant, în baza cauia pacienţii pot fi trimişi în străinătate pentru transplant, dacă aici nu se pot opera. Nouă lege a transplantului ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult