Încă un vaccin anti-Covid-19, așteptat în România. Johnson & Johnson are 66% eficiență
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că vaccinul produs de Johnson & Johnson ar putea fi autorizat la jumătatea lunii martie de către Agenția Europeană a Medicamentului.
”Este un contract deja încheiat de Comisia Europeană. Compania Johnson & Johnson a depus deja documentația în vederea obținerii autorizării de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Noi ne așteptăm ca la jumătatea lunii martie să se acorde această autorizare de punere pe piață. Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană ar trebui ca din al 2-lea trimestru al acestui an să fie livrate, conform contractului, dozele de vaccin.” - a spus președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
El a mai precizat că reprezentanții Comisiei Europene au încheiat cu Johnson and Johnson un contract pentru aproximativ 200 de milioane de doze, ceea ce înseamnă că României i-ar reveni aproximativ 8 milioane de doze.
”Fiind un vaccin tot pe bază de vector viral, de adenovirus uman 26, are avantajul administrării unei singure doze de vaccin. Datele de eficacitate au fost validate la toate categoriile de vârstă, deci ar putea să fie o opțiune foarte bună pentru aceste centre mobile care merg în localitățile care sunt izolate sau care nu au acces la un centru de vaccinare tocmai pentru că va ușura acțiunea de vaccinare, prin faptul că nu mai trebuie să te întorci pentru doza de rapel.” - a mai spus dr. Gheorghiță.
Potrivit NPR, în studiile clinice, vaccinul Johnson & Johnson a obținut 66% eficiență în prevenirea cazurilor moderate până la severe de COVID-19 - comparativ cu aproximativ 95% pentru Moderna și Pfizer.
În acest moment pe teritoriul României se fac vaccinări anti-Covid cu seruri de la trei producători: Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.
La nivel european se aşteaptă avizarea a încă două seruri : Novavax din Statele Unite şi Valneva din Franţa.