Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă lege pentru transplanturi. "Sute de români îşi vând organele"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lista unică pentru pacienții care au nevoie de transplant, criterii clare pentru declararea morții cerebrale și sancțiuni aspre pentru cei care fac trafic de organe.

Sunt principalele modificări care vor aduce transparență în tot ceea ce înseamnă activitatea de transplant din România. Documentul care prevede aceste schimbări a fost depus în Parlament, iar dacă va fi adoptat, va modifica legea sănătății.

Cosmin a așteptat 10 ani în România un transplant de rinichi. Starea lui se agravase, iar părinții au decis să se mute în Spania, unde în mai puțin de doi ani, copilul a primit un rinichi nou.

Spania este una dintre țările cu cea mai bună legislație în domeniul transplantului și cu cea mai mare rată de donatori. După modelul legii spaniole va fi modificată și legea transplantului din România.

Vom avea o listă unică de așteptare pentru fiecare organ, iar alocarea se va face după criterii clare care țin de starea de urgență și compatibilitatea între donator și primitor.

Citește și
ambulanta neagra in Franta
Mitul ambulanței care fură copii a ajuns în Franța. Măsuri după atacuri asupra țiganilor

Emanuel Ungureanu: „Au fost rapoarte ale Centrului de Control care au constatat nereguli și pe zona legislativă nu s-a întâmplat nimic. Aceste modificări împing către Ministerul Sănătății care lucrează la norme niște standarde de calitate în domeniu.''

În Registrul Național de Transplant vor fi menținute listele donatorilor vii sau decedați, listele cu toți pacienții care au nevoie de un transplant și informații care să permită identificarea primitorului, a datei când a avut loc intervenția chirurgicală și centrul în care s-a făcut. O secțiune specială va fi dedicată monitorizării postransplant a bolnavului.

Totodată, vor fi modificate și criteriile de declarare a morții cerebrale, dar și a a echipei care o poate constata.

În prezent, moartea cerebrală poate fi declarată de doi anesteziști sau de un anestezist și un neurolog sau un neurochirug. După ce legea va fi modificată, echipa va fi formată din trei medici primari, obligatoriu, unul neurolog.

În plus, se stabilesc sancțiuni mai dure pentru cei care fac import, export sau publicitate de organe.

Consultant Criminalitate Organizată CE: „Sute de persoane în România își vând organele, totuși autoritățile nu aveau legislația necesară pentru a face investigațiile în domeniu. Donarea este fără niciun interes, o formă filantropică și voluntară de a contribui la salvarea altei persoane.''

În România, de la începutului anului au fost doar 79 de donatori în moarte cerebrală și s-au făcut 212 transplanturi.

Toate modificările pentru legea transplantului au fost făcute de o comisie formată din experți români și internaționali, medici și consultanți în criminalitate organizată. Documentul a fost depus în Parlament.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult