Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză de sânge în România. La Timişoara, numărul donatorilor s-a înjumătăţit

Your browser doesn't support HTML5 video.

România se confruntă cu o criză de sânge, care pune în pericol intervenţii chirurgicale de care uneori depind vieţi.

În plină pandemie, donatorii sunt tot mai puţini. De pildă, la Timişoara, numărul acestora s-a înjumătăţit.

17 spitale din vestul țării așteaptă în fiecare zi pungi cu sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina din Timișoara. Din păcate, numărul donatorilor este tot mai mic, deşi multe vieţi depind de acest gest simplu.

Donator: „Nu, nu este greu, noi venim în mod frecvent o dată la trei luni și acum am venit să ajutăm copilaşii de la Louis Țurcanu, pentru ei am donat”.

Rodica Lighezan, director al Centrului de Transfuzii Timişoara: „Cererea de sânge este foarte mare în septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie. Este cam de 110 pungi de sânge pe zi, care se împart celor 17 spitale. În vreme de COVID, din păcate numărul donatorilor în mod uzual nu depășește 60 pe zi. Astfel încât suntem la jumătate din necesar”.

Citește și
motociclisti
50 de motocicliști au donat sânge, iar cu voucherele primite vor ajuta elevii din mediul rural

Din această cauză suferă pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale, dar şi persoanele în stare gravă care ajung în unităţile de primiri urgențe ale spitalelor.

Rodica Lighezan: „Are efect asupra operațiilor programate care nu pot fi efectuate atunci când sunt programate și trebuie reprogramate”.

În această săptămână, o organizaţie non-guvernamentala a făcut un apel către oameni pe reţelele sociale şi i-a chemat să doneze. Invitaţiei au răspuns şi jandarmi din judeţ. Însă e nevoie de mai multă implicare.

Angelica Cociuba, voluntar la Academia Mămicilor: „Ne gândim că a dona sânge nu este nici greu, dar putem să dăm viață din viața noastră și să putem să îi ajutăm pe alții”.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie din Timişoara spun că sunt respectate toate normele de protecţie sanitară şi că nu exista niciun pericol pentru cei care merg acolo pentru a face o faptă bună. Fiecare donator primeşte tichete de masă şi o zi liberă de la serviciu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult