Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertisment ONU: Un miliard de persoane sunt expuse riscului de holeră, o "pandemie a săracilor"

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunțat, vineri, că un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holeră, pe care a catalogat-o drept o "pandemie a săracilor".

"Există o pandemie care îi ucide pe cei săraci chiar în faţa ochilor noştri şi ştim exact cum să o oprim, dar avem nevoie de mai mult sprijin şi de mai puţină inerţie din partea comunităţii globale pentru că, dacă nu acţionăm acum, se va înrăutăţi", a afirmat, vineri, la Geneva, în cadrul unei conferinţe de presă, Jerome Pfaffmann Zambruni, şeful unităţii pentru urgenţe de sănătate publică la UNICEF.

"OMS estimează că un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holeră", a subliniat colegul său, Henry Gray, unul dintre responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care se ocupă de lupta împotriva acestui flagel, care se răspândeşte în absenţa condiţiilor sanitare adecvate şi a penuriei de apă potabilă.

Holera, deosebit de periculoasă pentru copii

Holera provoacă diaree şi vărsături şi poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici, informează AFP, citată de Agerpres.

ONU are nevoie de 640 de milioane de dolari pentru lupta împotriva bolii infecţioase. Potrivit organizaţiei, cu cât se întârzie mai mult intensificarea acestei lupte, cu atât situaţia se va înrăutăţi.

Citește și
holera
Holera face ravagii în Siria. Autoritățile anunță că țara se confruntă cu un "număr mare de cazuri". Trei oameni au murit

Potrivit OMS, campaniile de vaccinare au fost foarte mult îngreunate.

Până în acest an, 24 de ţări au semnalat focare de holeră, în creştere comparativ cu 15 la jumătatea lunii mai a anului trecut.

Ţări care nu sunt de obicei afectate sunt în prezent victime ale vibrionului holeric, iar rata de mortalitate depăşeşte cu mult rata constatată în mod obişnuit, de 1%.

"Viitorul este sumbru"

Henry Gray a atribuit vina pentru această situaţie cazurilor de sărăcie din ce în ce mai numeroase, conflictelor, schimbărilor climatice şi strămutării populaţiilor, în condiţii foarte precare.

"Odată cu această creştere a numărului de ţări afectate de holeră, resursele disponibile pentru prevenţie şi îngrijire sunt mai dispersate", a spus el.

Vaccinul oral împotriva holerei este un exemplu: au fost solicitate peste 18 milioane de doze în acest an, însă doar opt milioane sunt disponibile, forţând stoparea campaniilor de prevenţie.

De asemenea, OMS a fost nevoită să recomande o singură doză de vaccin în loc de două pentru ca mai multe persoane să fi salvate, însă cu riscul ca acestea să fie protejate un timp mai scurt.

"Viitorul este sumbru", a insistat Gray.

În total, OMS şi UNICEF, care lucrează în strânsă coordonare pentru combaterea acestei bacterii, au nevoie de 160, respectiv 480 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a interveni în peste 40 de ţări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult