Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse: Ce articole mai vrea să strecoare PSD în OUG anunțată, oficial, doar pentru cele constituționale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul României adoptă Codurile Penale prin ordonanţă de urgenţă.

Decizia, care a scos în stradă sute de mii de oameni, a fost votată în unanimitate de parlamentarii şi liderii PSD şi a fost anunţată de Viorica Dăncilă. ''Procesul trenează de prea multă vreme, iar modificarea celor două Coduri este o istorie care nu se mai termină'', a motivat Liviu Dragnea.

Liderii social-democraţi reuniţi la Bucureşti au decis în unanimitate ca Executivul să adopte prin ordonanţe de urgenţă toate articolele din Codul Penal şi de Procedura Penală pe care judecătorii CCR le-au declarat constituţionale.

Viorica Dăncilă: "În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale, să vedem oportunitatea de a fi promulgate pe OUG. Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestații la CCR, s-a legiferat mult şi termenul a fost depășit. Am vorbit despre această oportunitate."

La discuţii a participat şi ministrul Justiției şi, potrivit unor surse, acesta s-ar fi arătat rezervat în privinţa soluţiei găsite de politicieni.

Citește și
viorica dancila
Guvernul anunță OUG cu privire la Codurile penale. Mesajul premierului Dăncilă. VIDEO

Tudorel Toader: "S-a hotărât ca Ministerul Justiției să analizeze în ce măsură poate să fie adoptată una sau două OUG pentru transpunerea în legislaţia penală a Codurilor, a soluţiilor legisltive care au fost declarate constituţionale."

Judecătorii CCR au declarat neconstituţionale 64 dintre cele 96 de modificări aduse Codurilor. Ministrul Justiţiei susţine că doar cele rămase constituţionale ar putea fi incluse în ordonanţe de urgenţă. Social-democraţii susţin însă că Parlamentul a revizuit deja multe dintre articolele criticate şi că forma adoptată prin ordonanţe de urgenţă ar trebuia să fie cea rezultată din dezbaterile Comisiei Iordache.

Liviu Dragnea: "De ce ar fi nevoie de OUG? Colegii noştri au motivat că e o istorie care nu se mai termină şi au spus că pe articolele declarate constituţionale nu ar vedea de ce să nu se dea OUG."

Unele dintre prevederile revizuite sunt în continuare controversate şi contestate atât de opoziţie, cât şi de Comisia de la Veneţia.

De exemplu, cel care dă mită sau face trafic de influenţă nu va mai fi pedepsit dacă se autodenunţă.

Pe de altă parte, multe fapte se prescriu mai repede, iar magistraţii riscă închisoarea dacă dezvăluie informaţii din dosarele penale.

În aceeaşi şedinţă, deputatul Mircea Drăghici ar fi cerut, potrivit unor surse, ca şi amnistia şi graţierea să fie adoptate prin ordonanţe de urgenţă cât mai curând.

Toate aceste discuţii vin în contextul în care cei de la PSD au pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor şi încă sunt aleşi care părăsesc barca puterii şi se înscriu în partidul lui Victor Ponta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult