România va sprijini în continuare Ucraina. Ce a discutat Ciolacu, la Kiev, cu premierul ucrainean
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt concluziile negocierilor purtate astăzi, de premierul Marcel Ciolacu și de o parte dintre miniștrii săi, la Kiev. România poate deveni un hub logistic pentru eforturile de reconstrucție a Ucrainei.
Vizita oficialilor români la Kiev are loc la o săptămână de la cea a președintelui Volodimir Zelenski în România. Pregătite încă de atunci, discuțiile pe tema problemelor minorității noastre din Ucraina au ajuns la un prim rezultat spune premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, premierul României: „În mod special vreau să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce privește decizia de a nu mai exista în acest moment „limba moldovenească". Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială: limba română. Consider că această invenție a Federației Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăți”.
Pe de altă parte, ucrainenii mizează pe susținerea noastră și pe viitor.
Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei: „România s-a transformat într- un hub de ajutor. România a devenit veriga esențială pentru coridoarele solidarității. România ocupă locul trei printre partenerii comerciali ai Ucrainei”.
Declarațiile au fost făcute în sediul Guvernului de la Kiev. Intrarea principală a fost baricadată cu saci de nisip și ferestrele și ușile au fost complet acoperite. Ucraina este o țară aflată în război, așa că măsurile de securitate sunt excepționale. Nimeni nu intră aici fără a fi verificat minuțios.
De altfel, în Kiev, mai ales în centru sunt multe străzi cu acces restricționat.
Problema tranzitului cerealelor ucrainene mai ieftine decât cele romanești a fost un subiect important pe agenda discuțiilor.
România promite Ucrainei dublarea capacității de tranzit pentru cerealele sosite din țara vecină, de la două milioane de tone lunar, în prezent la patru milioane de tone, până la finele acestui an.
Acesta este rezultatul concret al negocierilor duse aici, la Kiev, asta după ce România și-a arătat interesul de a crește acest transport de cereale, însă folosind rutele feroviare și cele fluviale, adică pe Dunăre, astfel încât să scadă presiunea uriașă pusă pe rețeaua rutieră.
Oficialii români s-au întâlnit din nou cu președintele Zelenski pe care l-au asigurat că va primi în continuare ajutor.
Pentru asta au fost încheiate și o serie de înțelegeri privind furnizarea de gaz ucrainean către Republica Moldova și înființarea a opt noi puncte de frontieră pe lângă cele șase existente.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina , razboi in ucraina , marcel ciolacu , Kiev
Dată publicare: 18-10-2023 19:49