Rectificarea bugetară a fost adoptată. Teodorovici: „Deficitul nu este în pericol”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Proiectul de rectificare bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi a proiectelor de investiţii, nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, a declarat ministrul la finalul şedinţei de Guvern.
"PIB-ul a depăşit în premieră pragul de 1.000 miliarde de lei. Acolo unde Guvernul a luat unele măsuri, s-au văzut şi rezultatele. Deficitul bugetar de 2,76% nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Deficitul bugetar va fi respectat prin proiectul privind rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi proiectelor de investiţii. Nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni (...) Nu este vorba despre tăieri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, supraestimări de la ministere", a spus Teodorovici, după şedinţa Executivului în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.
Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi, 8 august 2019.
Potrivit rectificării bugetare, au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei). Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare.
Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru PNDL.
Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).
UPDATE 14:25 Şedinţa de Guvern a început, premierul a confirmat că va adopta rectificarea bugetară.
Rectificarea bugetară pe care Guvernul o va adopta în şedinţa de luni este una pozitivă şi va asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
"În şedinţa de Guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută, este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare", a precizat Dăncilă, în deschiderea reuniunii Executivului.
Premierul a menţionat că, în urma rectificării, bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului.
"Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale", a explicat Dăncilă.
Ea a adăugat că Educaţia "va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018". "Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare", a spus prim-ministrul.
"Vom continua programele începute în Educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu veniturile reduse. Reducerea de aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei se referă în principal la Programul 'Merg la şcoală', care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an", a afirmat Viorica Dăncilă.
Premierul a explicat, de asemenea, că "sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate iniţial".
"Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârşitul anului, a titlurilor executorii şi aplicare a Legii numărul 85/2016. Menţionez că la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii. Aşa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiţi până la finalul acestui an", a susţinut Dăncilă.
Şeful Executivului a menţionat că prin rectificarea bugetară vor fi sprijiniţi şi cei care au suferit de pe urma inundaţiilor, alunecărilor de teren sau altor calamităţi naturale.
UPDATE 14:20 Rectificarea bugetară nu a fost modificată substanţial, în ciuda cererilor miniştrilor ALDE. Proiectul va fi prezentat în şedinţa de Guvern într-o formă foarte asemănătoare cu cea anunţată iniţial.
UPDATE 14:00 Înaintea şedinţei de guvern, Ramona Mănescu (ministrul de Externe) și Viorel Ilie (ministrul pentru relația cu Parlamentul), ambii de la ALDE, împreună cu Eugen Teodorovici, au mers la Viorica Dăncilă pentru a discuta rectificarea bugetară. Şeful Finanţelor insistă că aceasta va fi adoptată luni, afirmă surse de la Palatul Victoria. Reprezentanţii ALDE îi cer însă premierului să nu adopte modificările.
UPDATE 13:25 Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a venit la Guvern înainte de şedinţa programată la ora 14:00. Vizita sa nu era anunţată pe agenda oficială
ALDE şi PSD, dezbinate de rectificarea bugetară
Surse politice afirmă că miniştrii ALDE nu vor participa la şedinţa de guvern programată pentru luni, la ora 14:00, dacă rectificarea bugetară va fi adoptată în forma actuală.
În ultima perioadă, liderii ALDE și PSD au discutat despre rectificarea bugetară, dar nu au ajuns la o înțelegere. Partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu nu este de acord cu tăierile de fonduri de la ministerele Transporturilor, Educației și Sănătății dar şi banilor alocaţi investiţiilor, și a cerut ministrului Finanțelor să vină cu alte soluții pentru a reduce cheltuielile.
Şeful ALDE le-a spus liderilor PSD ca Fiscul trebuie să colecteze mai mulţi bani din taxe şi impozite, să fie diminuată evaziunea fiscală, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile să fie mai mici.
Proiectul de ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2019 şi cel pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019 sunt incluse pe agenda şedinţei de Guvern de luni.
Ponta produce tensiuni între PSD şi ALDE
Vineri, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat că partidul său a propus PSD un guvern cu 19 miniştri în care ALDE şi Pro România să aibă câte patru portofolii. El a mai spus că urmnătoarea săptămână este ”crucială” pentru actuala coaliţie guvernamentală şi că în cel mult zece zile va fi lămurită atât chestiunea rămânerii ALDE la guvernare cât şi colaborarea partidului cu Pro România.
În replică, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a afirmat că „PSD a fost, este şi va fi un partid puternic şi prea important pentru a fi şantajat, indiferent de cine sunt cei care încearcă şantajul” şi că el nu acceptă negocierile pe sub masă.
Oficial, partidele conduse de Ponta şi Tăriceanu au doar o colaborare la nivel parlamentar, urmând să aibă grupuri comune.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern , PSD , rectificare bugetara , buget , viorica dancila , finante , alde , deficit , ponta
Dată publicare: 12-08-2019 14:29